Έξοδος στις αγορές: «Ψυχρολουσία» για την κυβέρνηση από το υψηλό επιτόκιο και τις χαμηλές προσφορές
Ηχηρό «χαστούκι» από τις αγορές - Γιατί ο Τσακαλώτος «ξορκίζει» το αγγλικό Δίκαιο και πώς το «ταμείο» το 2017 είναι σαφώς μικρότερο σε σύγκριση με το 2014
Το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ελληνικό ομόλογο έκλεισε στις 16:00 την Τρίτη (25/07/2017) με τις αγορές να κρατούν ψηλά τον πήχη της συνολικής απόδοσής του και συγκεκριμένα σε ποσοστό 4,625%, ενώ το κουπόνι της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 4,375% (το ενδεικτικό ύψος του επιτοκίου είχε ξεκινήσει με 4,875%).
Όσο για το «ταμείο» της Ελλάδας: Η Αθήνα κατόρθωσε να αντλήσει κεφάλαια ύψους 3 δισ. ευρώ από το ομόλογο, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 6,5 δισ. ευρώ και με τις κυβερνητικές πηγές να μιλούν για «απόλυτη επιτυχία».
Εξάλλου, στην ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν το 2019 συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες και οι ελληνικές τράπεζες, εκτός της Τράπεζας, η οποία δεν διαθέτει ομόλογα της σειράς.
Κατά τα λοιπά, πηγές του Μαξίμου δήλωναν πως «είναι σημαντικό ότι από τις πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».
Είναι, όμως, πράγματι επιτυχία;
Φαίνεται, λοιπόν, πως η κυβέρνηση δεν λέει την πάσα αλήθεια, γιατί ενώ συγκρίνουν τα επιτόκια δανεισμού των δύο εκδόσεων ομολόγων, την τωρινή του 2017 με εκείνη του 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά, δεν φαίνεται να θέλουν να κάνουν το ίδιο και για τα υπόλοιπα στοιχεία των δύο διαπραγματεύσεων.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 2014 η τότε έξοδος στις αγορές είχε χαρακτηριστεί επιτυχημένη, καθώς οι προσφορές για την έκδοση του ομολόγου είχαν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ, με περισσότερους από 550 επενδυτές να συμμετέχουν στη διαδικασία, με το κουπόνι να διαμορφώνεται στο 4,75% και την απόδοση στο 4,95%.
Το «φάντασμα» του αγγλικού Δικαίου
Ακόμη ένα στοιχείο που μάλλον η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συζητά είναι το περιβόητο «αγγλικό Δίκαιο». Υπενθυμίζεται πως το 2014 ο τότε αντιπολιτευόμενος στην κυβέρνηση, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν εκείνος που με ερώτησή του στη Βουλή «κατακεραύνωνε» το δίδυμο Σαμαρά – Βενιζέλου, επειδή το ομόλογο που είχαν εκδώσει είχε γίνει με βάση το αγγλικό Δίκαιο.
Χθες, λοιπόν, ήταν ο ίδιος από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος ανακοίνωνε την επιτυχή έξοδο στις αγορές, με βάση – τι άλλο; - το αγγλικό Δίκαιο!
Τσακαλώτος: Βάλαμε το πρώτο λιθαράκι...
Βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε στην επιτυχία της χθεσινής δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές και μιλώντας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου στους δημοσιογράφους έκανε λόγο για «πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία».
Εξάλλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως στη ΝΔ, διερωτώμενος: «Έκαναν λόγο για αποτυχία. Η αντιπολίτευση δεν είδε την αναβάθμιση από τη Moody's, την έκθεση της S&P και την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος;».
«Η σημερινή έξοδος στις αγορές δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα. Είμαστε στοχευμένοι στον Αύγουστο του 2018. Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι, μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές. Θα υπάρχει δεύτερη και τρίτη για να μπορέσουμε να βγούμε από τα μνημόνια», επισήμανε – μεταξύ άλλων - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.