Bloomberg View: Θετική η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όμως τα προβλήματα παραμένουν

Ως ενθαρρυντική είδηση χαρακτηρίζει το Bloomberg την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με ένα σχετικά ανεκτό επιτόκιο, αλλά αυτό, σημειώνει «δεν σημαίνει ότι η πιο κατεστραμμένη οικονομία της ευρωζώνης είναι σε πορεία σταθερής ανάπτυξης».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, το άρθρο της συντακτικής ομάδας του Bloomberg αναφέρει πως η οικονομία εμφανίζει σημάδια ζωής, παρουσιάζοντας μικρή ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο, και η κυβέρνηση έχει έναν πιο αυστηρό έλεγχο στον προϋπολογισμό. «Αλλά η εδώ και καιρό κατάσταση της Ελλάδας αναφορικά με το χρέος, εξακολουθεί να είναι άσχημη, και μετά βίας έχουν ξεκινήσει οι βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη αφήσει πίσω της τα προβλήματα», υποστηρίζει το αμερικανικό πρακτορείο.

«Οι επενδυτές είναι προφανώς πρόθυμοι να εμφανιστούν αισιόδοξοι για την πιθανότητα αποπληρωμής τους. Το ΔΝΤ έχει τροφοδοτήσει αυτή την αισιοδοξία με την έγκριση "κατ’ αρχήν" νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, κάτι που λειτουργεί ως σφραγίδα εγκρίσεως των πολιτικών του και εκείνων των επίσημων πιστωτών της ευρωζώνης», συνεχίζει το Bloomberg.

Όπως εκτιμά, η θέση της Ελλάδας δεν είναι απελπιστική. «Η Ευρώπη στο σύνολό της τα πάει καλύτερα, και οι βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις για ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι δίκαιες», ωστόσο εφιστά την προσοχή, καθώς «η κατάσταση παραμένει σοβαρή. Η αυστηρότητα στον προϋπολογισμό που απαιτείται από την ΕΕ, και επιτυγχάνεται παρόλες της αντιξοότητες, δεν θα υποστηρίξει την μελλοντική ανάπτυξη».

Το αμερικανικό πρακτορείο υποστηρίζει την αναγκαιότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, την προώθηση επενδύσεων και την ενθάρρυνση του εγχώριου ανταγωνισμού. «Η μακροπρόθεσμη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εξαρτάται από την πρόοδο σε αυτούς τους τομείς- και από τα μέτρα που έχουν καθυστερήσει, για να καταστήσουν το χρέος της Ελλάδας διαχειρίσιμο», υπογραμμίζει.

Το άρθρο καταλήγει, πάντως, τονίζοντας ότι «είναι καλό που η Ελλάδα αναπτύσσεται ξανά, αν και διστακτικά, και ότι οι ιδιώτες επενδυτές είναι πρόθυμοι να δανείσουν. Αλλά το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι εφησυχασμός για τις προοπτικές της».

Σχετικές ειδήσεις