Στη χρηματιστηριακή αγορά και οι σύγχρονες Ινδές!
« Η ανάγκη για οικονομική ανεξαρτησία, η δυνατότητα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα και οι δυνατότητες δημιουργίας πλούτου μακροπρόθεσμα είναι οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έλκονται από τις χρηματιστηριακές αγορές», λέει ο χρηματομεσίτης από το Νέο Δελχί Ραντζίτ Ρατζάν. Στην βαθιά πατριαρχική κοινωνία της Ινδίας, οι γυναίκες είναι προορισμένες να φροντίζουν το νοικοκυριό και τα παιδιά, ενώ οι άνδρες να κερδίζουν τα προς το ζην και να λαμβάνουν όλες τις αποφάσεις.
Φαίνεται όμως ότι οι καιροί αλλάζουν. Ενώ η τρέχουσα αναλογία ανδρών -γυναικών στην χρηματιστηριακή αγορά είναι 76 προς 24, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, όλο και περισσότερες γυναίκες ανταγωνίζονται στον κλάδο αυτό τους άντρες. Μία έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι οι γυναίκες είναι πιο κατάλληλες για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Σύμφωνα με μία ανεξάρτητη έρευνα που πραγματοποίησαν οι καθηγητές του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϋ, Brad M. Barber και Terrance Odean με τον τίτλο: «Τα αγόρια θα είναι αγόρια: Φύλο, υπερβολική εμπιστοσύνη και επενδύσεις σε μετοχές», διαπιστώθηκε οτι οι γυναίκες ήταν πιο έξυπνες στο θέμα των επενδύσεων, πιο υπεύθυνες, αποφεύγοντας τους κινδύνους και τις ζημίες.
« Πιστεύεται οτι οι άντρες είναι πιο έξυπνοι στα οικονομικά θέματα. Οι γυναίκες όμως αποταμιεύουν καλύτερα τα χρήματα και με την πάροδο του χρόνου, οι γυναίκες πελάτες μου εκφράζουν καθαρά πλέον τις «επενδυτικές» τους προτιμήσεις. Οι νεώτερες μάλιστα συχνά είναι ατρόμητες ενώ εκείνες που πλησιάζουν τα 50 ή και μεγαλύτερες προτιμούν να παίζουν με πιο ασφαλή τρόπο», λέει άλλος ένας χρηματιστής, ο Μάνεκ Σάα.
«Ωστόσο, είναι συναρπαστικό να συνεργάζεσαι μαζί τους γιατί διαθέτουν περισσότερες δυνατότητες στο να κερδίζουν περισσότερα και μεγαλύτερη επιρροή στις οικονομικές αποφάσεις από ποτέ. Δεν υπερβάλουν, ενώ αποφεύγουν τα λάθη τα οποία κάνουν συνήθως οι άντρες», λέει ο Σάα.
Αυτή η νέα ομάδα που μπαίνει δυναμικά στη χρηματιστηριακή αγορά προέρχεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Σε μια τάση που παρατηρείται κυρίως στα αστικά κέντρα, οι γυναίκες επενδυτές είναι επαγγελματίες και νοικοκυρές παράλληλα, ταλαντούχες με πολλαπλά καθήκοντα οι οποίες ανυπομονούν να γίνουν ανεξάρτητες και διαλύσουν τον μύθο οτι δεν μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά με τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό.
Ακολουθώντας το κυρίαρχο ρεύμα, οι γυναίκες ξεκινούν συνήθως επενδύοντας σε μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και αργότερα μετακινούνται σε τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. « Αναγκάστηκα να εγκαταλείψω την πλήρους απασχόλησης εργασία μου μετά τη γέννηση της κόρης μου. Μετά από έξι μήνες που την φρόντιζα, ανυπομονούσα να είμαι και πάλι ανεξάρτητη. Αυτό συνέβη όταν ξεκίνησα να παρακολουθώ το χρηματιστήριο. Στην αρχή αγόραζα μετοχές χωρίς ρίσκο», διηγείται η 36χρονη νοικοκυρά Ρίσα Σάρμα, κάτοικος ενός πλούσιου προαστείου του Δελχί.
« Οι γυναίκες είναι ο πυλώνας της οικογένειας, οφείλουν όμως να φροντίσουν και τους εαυτούς τους. Αφότου μεγάλωσαν τα παιδιά μου και πήραν τον δρόμο τους, ξεκίνησα να επενδύω σε χρηματιστήριο για να στηρίξω τον εαυτό μου και να αποταμιεύσω για τα γηρατειά μου. Μου πήρε χρόνο και προσπάθεια, τώρα όμως μετά από οκτώ χρόνια εξοικονόμησα σίγουρα και καλά χρήματα επενδύοντας στις αγορές», λέει από την πλευρά της η 68χρονη Σαβίτα Μένον, συνταξιούχος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Δελχί.
Το να επενδύεις στο χρηματιστήριο έχει γίνει δημοφιλές ανάμεσα και στα νέα ζευγάρια, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την προηγούμενη τάση σύμφωνα με την οποία οι άντρες δεν ήθελαν να συμμετέχουν οι σύζυγοι τους σε παρόμοιες δραστηριότητες, ενώ και οι γυναίκες δίσταζαν να αναλάβουν τον έλεγχο των οικονομικών τους.
« Δίνοντας λίγες συμβουλές για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές είναι αρκετό ώστε να σε εμπιστευθούν οι γυναίκες. Πολλοί από τους πελάτες μας είναι μοντέρνα ζευγάρια που λαμβάνουν από κοινού συμβουλές για τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο για να το καταλάβουν, μόλις όμως βιώσουν την εμπειρία της αγοράς, αποκτούν σταδιακά αυτοπεποίθηση και γίνονται εξπέρ στις συναλλαγές», λέει ο Σνέχα Σινγχ, οικονομικός αναλυτής εταιρίας παροχής συμβουλών στο Δελχί.
«Από την εμπειρία μου, οι γυναίκες έχουν εισέλθει στο χρηματιστήριο με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια, αλλά με την υπομονή τους, έχουν πάει πολύ καλά», προσθέτει ο Σινγχ. Η τεχνολογία επίσης έχει κάνει βολικές τις συναλλαγές για τα ζευγάρια. Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι να ανοίξουν έναν λογαριασμό στο διαδίκτυο, να συνεργαστούν με ένα χρηματιστή μέσω του διαδικτύου και να παίξουν στο χρηματιστήριο από το σπίτι τους.
«Λέγεται οτι τα στερεότυπα των φύλων καταρρίπτονται γρήγορα στην Ινδία. Τα τείχη πέφτουν τόσο στο σπίτι, όσο και στους χώρους εργασίας, όπου οι γυναίκες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο και συμβαδίζουν με τους άντρες. Η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται σαφώς ο χώρος όπου μύθοι όπως «ότι οι γυναίκες και τα χρήματα δεν πάνε μαζί» καταρρίπτονται. Παράλληλα, περιορίζονται οι κοινωνικές πιέσεις για τομείς που θεωρούνται ότι είναι «αποκλειστικά για άντρες», λέει ο επιστήμονας σε θέματα συμπεριφοράς N.K. Ντουμπέϊ.