Ρέγκλινγκ για ελάφρυνση χρέους: Συμφωνούμε, αλλά υπό προϋποθέσεις
«Οι χώρες της ευρωζώνης είναι πρόθυμες να βοηθήσουν περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης χρέους, αν αυτό εξακολουθήσει να είναι απαραίτητο μετά τον Αύγουστο του 2018, με την προϋπόθεση πως η Ελλάδα θα ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα του ESM και τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις», υπογραμμίζει ο κ. Ρέγκλινγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται στη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ο ίδιος απορρίπτει, μάλιστα, τις αιτιάσεις και τις επικρίσεις που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς Γερμανοί πολιτικοί, ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα και σημειώνει με έμφαση: «Είναι προσβολή για τον ελληνικό λαό, που υπέφερε μειώσεις μισθών και συντάξεων που θα ήταν αδιανόητες σε άλλες χώρες».
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ τονίζει, εξάλλου, πως «το 2009, το έλλειμμα ήταν πάνω από το 15% του ΑΕΠ, ενώ το 2016 η Ελλάδα είχε πλεόνασμα προϋπολογισμού στο 0,7%, δηλαδή περίπου το ίδιο με τη Γερμανία».
Και συνεχίζει: «Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς βαθιές μεταρρυθμίσεις, Το πιο σημαντικό από αυτά τα μέτρα ήταν οι αλλαγές στην ελληνική δημόσια διοίκηση -η οποία μετρά αυτή τη στιγμή κατά ένα τέταρτο λιγότερο προσωπικό- και στο συνταξιοδοτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και στον τραπεζικό τομέα. Τέτοιες μεταρρυθμίσεις εξηγούν το γιατί η Ελλάδα αναδείχθηκε σε “μεταρρυθμιστική πρωταθλήτρια” αρκετές φορές στις μελέτες του ΟΟΣΑ».
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM εκτιμά πως «μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε “success story”, αν η κυβέρνηση μείνει πιστή στις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις».
Σε ό,τι αφορά τις χορηγήσεις δανείων, ο κ. Ρέγκλινγκ επιμένει πως «τα δάνεια χορηγήθηκαν μόνο σε αντάλλαγμα αυστηρών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. Αλλά στη χρηματοδότηση των δανείων, ο ESM λειτουργεί κάπως διαφορετικά από το Ταμείο. Το οποίο παίρνει τα χρήματα από τα δάνειά τους προς τις κεντρικές τράπεζες των μελών του».
Και προσθέτει: «Ο ESM, ωστόσο, έχει λάβει έγκριση για συνολικά κεφάλαια 700 δισ. ευρώ από τα 19 μέλη του. Πάνω από 80 δισ. από αυτά, έχουν δοθεί. Ωστόσο ο μηχανισμός δεν χρησιμοποιεί αυτά τα κεφάλαια που έχει λάβει για να χορηγήσει δάνεια. Αντ’ αυτού, τα χρήματα λειτουργούν ως εγγύηση που στηρίζει την εξαιρετική βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ESM. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δανειστεί χρήματα με πολύ ευνοϊκούς όρους από τις αγορές, τα οποία χρησιμοποιεί για να χρηματοδοτεί τα δάνειά του».
«Με λίγα λόγια, ούτε ένα ευρώ από χρήματα των φορολογουμένων δεν χορηγείται με τα δάνεια αυτά για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα και άλλες χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα», καταλήγει ο Κλάους Ρέγκλινγκ.