«Κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% εξετάζουν στην ΕΕ
Σχέδιο για τη συνολική αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC και του Reuters.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50% (σε έμμεση επιβεβαίωση των αντίστοιχων δημοσιευμάτων της προηγούμενης εβδομάδας στην Ελλάδα), την αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού EFSF (από 440 δισ. ευρώ σε 2 τρισ. ευρώ), την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δανείζει μαζί με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Το BBC, χαρακτηρίζει «αρκετά δύσκολο» το εγχείρημα, ωστόσο αναφέρει ότι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν πως θα είναι έτοιμο μέσα στις επόμενες πέντε ή έξι εβδομάδες. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πάντως, «το τίμημα της αποτυχίας θα μπορούσε να είναι μια οικονομική κρίση που θα γύριζε την παγκόσμια οικονομία σε αναιμική ανάπτυξη σε ύφεση ή και χειρότερα».
Από την πλευρά του το Reuters, αναφέρει ότι υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Κίνα ώστε να ενισχυθεί το EFSF και πως οι αγορές φοβούνται ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορούσαν να «βουλιάξουν» εξαιτίας της Ελλάδας και άλλων χρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών.
Αναλυτές, υποστηρίζουν ότι η ενίσχυση του ταμείου και η αύξηση των κεφαλαίων του στα 2 ή 3 τρισ. ευρώ θα ήταν αναγκαία, σε περίπτωση μάλιστα που η κρίση εξαπλωθεί στην Ιταλία ή την Ισπανία.
Στο ενδεχόμενο να ενισχυθεί το EFSF, ώστε ο μηχανισμός να διαθέτει μεγαλύτερη δύναμη, αναφέρθηκε, άλλωστε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Χαλάρωση των στόχων βλέπει η Goldman Sachs
Εν τω μεταξύ, πιθανή θεωρεί η Goldman Sachs τη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας, ενώ παράλληλα προτείνει να γίνουν πιο επιθετικές κινήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.
Συγκεκριμένα, σε έκθεσή του, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δηλώνει ότι πιστεύει πως το ελληνικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής είναι πολύ «σκληρό», καθώς εκκίνησε από αδύναμο σημείο και εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον που επιδεινώνεται τάχιστα.
Στην έκθεση, συνδέεται επίσης η καθυστέρηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις, με την καθυστέρηση στην εκταμίευση της 6ης δόσης, ενώ ο οίκος προειδοποιεί για το τι θα συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις τρόικας – κυβέρνησης κατέρρεαν, αναφέροντας ότι «η κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα θα θύμιζε την Αργεντινή το 2001».
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος αναφέρει πως καλύτερη λύση είναι η συνεργασία ώστε να επαναφέρουν τη δυναμική των δημοσιονομικών μεγεθών υπό έλεγχο. «Για το λόγο αυτό, πιστεύουμε ότι το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα ύψους 109 δισ. ευρώ θα περάσει», σημειώνει η Goldman Sachs.
Τέλος, η έκθεση της Goldman Sachs, αναφέρεται και στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ. Ο οίκος σημειώνει ότι η συναλλαγή είναι ευνοϊκή για τους κατόχους ομολογιών, καθώς περιλαμβάνει εγγυήσεις από την Ευρωζώνη και προνομιακή μεταχείριση της λογιστικής απεικονίσεις της συναλλαγής.
Δεδομένων των σημερινών συνθηκών η Goldman Sachs λέει πως η ελληνική συναλλαγή θα πρέπει να συμπληρωθεί με επιθετική εξαγορά του υπολοίπου μέρους του χρέους μέσω της ΕΚΤ ή με την επέκταση του προγράμματος εθελοντικής ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων ύψους 135 δισ. ευρώ κατά 20 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί πως ο στόχος για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα ξεπεράσει το 90%.
Διαβάστε επίσης: ΒΒC: Τετραπλασιασμός του EFSF και κούρεμα 50% για την Ελλάδα
Ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θέλει ο Ρεν