Μοσκοβισί: Το γερμανικό πλεόνασμα αποσταθεροποιητικός παράγοντας για ολόκληρη την Ευρωζώνη
Σαφή προειδοποίηση ότι το γερμανικό πλεόνασμα μπορεί να αποτελέσει αποσταθεροποιθητικό παράγοντα για ολόκληρη την Ευρωζώνη απευθύνει ο Πιερ Μοσκοβισί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., τονίζει πως τον Φεβρουάριο του 2017 η Κομισιόν δημοσίευσε έκθεση, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «το σταθερά υψηλό πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αντανακλά αποταμίευση που υπερβαίνει τις επενδύσεις, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τις δυνατότητες ανάπτυξης της Γερμανίας και να επηρεάσει την αποκατάσταση της ισορροπίας και τις προοπτικές ανάπτυξης στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ».
Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί συμπληρώνει πως τον Μάιο του 2017, «η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της με νέες συστάσεις ανά χώρα, που συμπεριλαμβάνουν μέτρα για τη στήριξη της εγχώριας ζήτησης, την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, τη διευκόλυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, την τόνωση της προσφοράς εργασίας σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού και τη στήριξη των προϋποθέσεων για μεγαλύτερη αύξηση των πραγματικών μισθών».
Ωστόσο, όσον αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν για την κατάσταση της Ευρωζώνης, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει πως «η Επιτροπή ήδη από το 2016 έχει ζητήσει πιο θετικό συνολικό δημοσιονομικό προσανατολισμό εντός της ζώνης του ευρώ. Τα κράτη μέλη που διαθέτουν δημοσιονομικά περιθώρια θα πρέπει να επωφεληθούν από τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων που επικρατούν, έτσι ώστε να προωθήσουν τις επενδύσεις». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τη Κομισιόν, θα στήριζε την ανάκαμψη και θα αντιστάθμιζε το κενό επενδύσεων που έχει δημιουργηθεί από το ξέσπασμα της κρίσης.
Σε ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, είχε υπογραμμίσει τα προβλήματα που προκύπτουν σε πανευρωπαϊκή κλίμακα από τα υπερβολικά πλεονάσματα της γερμανικής οικονομίας, καθώς και τα ανεπαρκή αποτελέσματα των ευρωπαϊκών πολιτικών στο ζήτημα αυτό και ζητούσε από την Κομισιόν πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές, ώστε το λεγόμενο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» να γίνει επιτέλους και «Σύμφωνο Ανάπτυξης», με ιδιαίτερη μέριμνα για τις χώρες που βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής.