«Τρύπα» 756 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό – Εκτός στόχων το ΥΠΟΙΚ
Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία του Ιουλίου που εμφανίζουν «μαύρη» τρύπα 756 ευρώ στα έσοδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, τον Ιούλιο το σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4,931 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 756 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018 - 2021.
Ειδικότερα, μειωμένα έναντι του στόχου ήταν κυρίως τα έσοδα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (κατά 215 εκατ. ευρώ), του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων (κατά 161 εκατ. ευρώ), των λοιπών άμεσων φόρων (κατά 86 εκατ. ευρώ), του ΦΠΑ πετρελαιοειδών (κατά 23 εκατ. ευρώ), του ΦΠΑ καπνού (κατά 24 εκατ. ευρώ), των λοιπών ΕΦΚ, καπνού κ.λπ. (κατά 96 εκατ. ευρώ) και των λοιπών μη φορολογικών εσόδων κατά 78 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η τρύπα άνοιξε εν μέρει και εξαιτίας των αυξημένων επιστροφών φόρων που έφτασαν τα 468 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο, σημειώνοντας αύξηση κατά 242 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επεχείρησε χθες να καθησυχάσει τα πνεύματα. Υποστήριξε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού θα επιτευχθούν, παρά την υστέρηση του Ιουλίου. Είπε ότι η πρακτική της μη πληρωμής της πρώτης δόσης από τους φορολογουμένους είναι συνηθισμένη, προκειμένου να ενταχθούν σε ρύθμιση. Μάλιστα, επικαλέσθηκε στοιχεία για την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα οποία το 30% δεν είχε πληρώσει την πρώτη δόση, έναντι 28% φέτος. Εστω κι αυτό το μικρό 2% αποτελεί ένδειξη, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο» 104,9FM.
Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί ανησυχία για την υστέρηση αυτή, ιδίως ενόψει της έλευσης των θεσμών στην Αθήνα για την έναρξη της τρίτης αξιολόγησης. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ ουδέποτε έχει πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιτύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Μία δυσκολία στη φετινή χρονιά, ακόμη κι αν στο τέλος επιτευχθούν οι στόχοι, αναμένεται να ενισχύσει τις επιφυλάξεις των δανειστών για το 2018 και να ανοίξει ενδεχόμενο απαίτησης νέων μέτρων. Για φέτος ο στόχος είναι να φτάσει το πρωτογενές πλεόνασμα το 1,8% του ΑΕΠ.
Προς το παρόν, πάντως, ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος διασώζεται χάρη στην πάγια τακτική της συγκράτησης των δαπανών, που στεγνώνει την οικονομική δραστηριότητα. Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ήταν μειωμένες κατά 1,565 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,043 από τον τακτικό προϋπολογισμό και τα 522 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. Το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 3,024 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 2,098 δισ. ευρώ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού το επτάμηνο ήταν μειωμένο κατά 636 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του Μεσοπρόθεσμου και του τακτικού προϋπολογισμού κατά 682 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Αυξημένα ήταν κυρίως τα έσοδα από φόρους στην περιουσία, κατά 136 εκατ. ευρώ, άμεσους φόρους ΠΟΕ κατά 130 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ λοιπών κατά 234 εκατ. ευρώ (στα οποία περιλαμβάνονται 296,16 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων), ενώ μειωμένα έναντι του στόχου την ίδια –πάντα– περίοδο του επταμήνου ήταν τα έσοδα από Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, κατά 338 εκατ. ευρώ, λοιπούς άμεσους φόρους κατά 101 εκατ. ευρώ και λοιπούς ΕφΚ, καπνού κ.λπ. κατά 150 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα αποκρατικοποιήσεων υστερούν κατά 343 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.