Μπαρόζο: «Περισσότερες εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες»

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης...

Μπαρόζο: «Περισσότερες εγγυήσεις για τις ελληνικές τράπεζες»
2'

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε ομιλία του για την κρίση ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης. Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως και εγκαίρως τις δεσμεύσεις της. Σε αντάλλαγμα, τα άλλα μέλη της ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν την Ελλάδα και μεταξύ τους».

Επίσης τόνισε πως η Κομισιόν εξετάζει ευρύτερο μηχανισμό εγγυήσεων για να αρχίσουν οι ελληνικές τράπεζες να δανείζουν και πάλι. Ο Μπαρόζο πρόσθεσε πως μόλις επικυρωθεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ο EFSF θα μπορεί να υποστηρίζει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν όσον αφορά τον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης (ESM), o οποίος θα αντικαταστήσει τον EFSF από το 2013, δήλωσε ότι η Ευρώπη θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να επιταχυνθεί η εφαρμογή του.

Τέλος, τόνισε πως είναι πεπεισμένος ότι η ΕΚΤ θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει την σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ενώ όταν η Ευρωζώνη θα είναι έτοιμη η έκδοση Ευρωομολόγου θα είναι η επόμενη φυσική εξέλιξη.

Αποσπάσματα από την ομιλία Μπαρόζο

"Το πρόγραμμα ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα εγγυηθεί τα δάνεια της EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται ήδη υπό εξέλιξη. Η Κομισιόν εξετάζει ακόμη ένα ευρύτερο μηχανισμό παροχής εγγυήσεων για να βοηθήσει τις τράπεζες να παρέχουν και πάλι δάνεια στην πραγματική οικονομία".

Για τα Ευρωομόλογα

"Μόλις η ευρωζώνη είναι πλήρως εξοπλισμένη με τα απαραίτητα εργαλεία για να διασφαλίσει τόσο την ενότητα όσο και την πειθαρχία, η έκδοση κοινών ευρωομολόγων θα θεωρηθεί ως μια φυσική και επωφελής εξέλιξη για όλους. Με τον όρο ότι τέτοια ευρωομόλογα θα είναι "Ομόλογα Σταθερότητας": Ομόλογα σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο που να επιβραβεύουν αυτούς που παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες και να αποτρέπουν αυτούς που δεν το κάνουν". "Η Κομισιόν θα παρουσιάσει προτάσεις για τέτοια "Ομόλογα Σταθερότητας" τις επόμενες εβδομάδες. Μερικές από αυτές τις επιλογές μπορούν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο της υφιστάμενης συνθήκης (της ΕΕ), ενώ τα πλήρη ευρωομόλογα απαιτούν αλλαγές στην συνθήκη".

Πηγή: www.newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή