Τρίτη αξιολόγηση: «Comeback» με άγριες απαιτήσεις για τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών

Τρίτη αξιολόγηση | Ειδήσεις: Αγώνας δρόμου ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα (11/09/2017) για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς επιστρέφουν στην Αθήνα οι τεχνικές ομάδες εργασίας των Θεσμών, προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για το ξεκίνημα της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Τρίτη αξιολόγηση: «Comeback» με άγριες απαιτήσεις για τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών
3'

ΠΟΛΛΑ ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ – ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή (10/09/2017) συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 82ης ΔΕΘ, δεσμεύθηκε για γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, τα θέματα που κουβαλούν στην ατζέντα τους οι τεχνοκράτες του Κουαρτέτου είναι «καυτά» και σίγουρα επώδυνα για τους Έλληνες, που παραμένουν στο έλεος των Μνημονίων για έβδομη συνεχή χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αναμένεται να ρίξουν το βάρος της διαπραγμάτευσης στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, στο θέμα της τραπεζικής ρευστότητας και των «κόκκινων» δανείων, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση και δη στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Εξάλλου, στο «μικροσκόπιο» των Θεσμών θα μπει η λειτουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και το ζήτημα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και η πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Παράλληλα, οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων θα αγγίξουν και το ζήτημα της κατάρτισης του Προϋπολογισμού για το 2018, το προσχέδιο του οποίου αναμένεται από το ΥΠΟΙΚ έως τις 2 Οκτωβρίου.

Οι δανειστές αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να περάσουν από «κόσκινο» και τα μέτρα που νομοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση δίχως την έγκρισή τους και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται νέα σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση θέλει αφενός να «ξεκολλήσει» η εκκρεμότητα με την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ, αφετέρου να προχωρά με γοργό βηματισμό η διαδικασία της αξιολόγησης.

Το μέλλον του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει με ενδιαφέρον τη στάση που θα τηρήσει στο εξής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απέναντι στην ελληνική υπόθεση, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί η παραμονή του στο πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται πως ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές από τη ΔΕΘ κατά του Ταμείου, προειδοποιώντας πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται ν’ ανεχθεί νέα εμπόδια και καθυστερήσεις, τα οποία, κατά καιρούς, αφορούσαν σε παράλογα και εκτός συμφωνίας αιτήματα των εκπροσώπων του.

Κρίσιμο ραντεβού για τις ελληνικές τράπεζες στη Φρανκφούρτη

Μείζον ζήτημα παραμένει για την ελληνική κυβέρνηση και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, τη στιγμή που σήμερα, Δευτέρα (11/09/2017) πραγματοποιείται συνάντηση των επικεφαλής των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ και την αντιπρόεδρο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού των τραπεζών της ευρωζώνης (SSM), Σαμπίνε Λάουτενσλαγκερ.

Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθεί για ακόμη μία φορά το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς η ΕΚΤ πιέζει για την άμεση ρύθμισή τους.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή