Άρθρο - «βόμβα» στο Reuters: Η Ελλάδα δεν θα βγει ποτέ από τα Μνημόνια με τον Τσίπρα
ΧΙΟΥΓΚΟ ΝΤΙΞΟΝ: «Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΗ ΥΨΙΣΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΕ... ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΗ»
«Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει απελπισμένα να αποφύγει την ασφυκτική εποπτεία της Ελλάδας όταν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αυτό υποσχέθηκε. Αλλά το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι η Αθήνα να μετατραπεί από μια “φυλακή υψίστης ασφαλείας” σε μια “αγροτική φυλακή”», τονίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος στο άρθρο του, προσθέτοντας πως «αυτό θα συμβεί μόνο εάν ο ίδιος κάτσει φρόνιμα».
Σημειώνει δε: «Παρόλα αυτά, εάν η Ελλάδα μπορούσε να απελευθερωθεί από τη φυλακή των δανειστών της – η οποία προβλέπει τον εξονυχιστικό έλεγχο των κινήσεων της κυβέρνησης από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μια προσβολή για την εθνική περηφάνια- τότε ο Τσίπρας θα μπορούσε πιθανώς να κερδίσει μια μελλοντική εκλογική διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση, θα μπορούσε τουλάχιστον να αποφύγει μια τεράστια εκλογική αποτυχία και να ζήσει για να “πολεμήσει και την επόμενη ημέρα”»
Εξάλλου, ο Ντίξον αναφέρεται στη σπουδή του Έλληνα πρωθυπουργού για μια «καθαρή έξοδο» από το «Μνημόνιο 3», σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει μια «καλή ιστορία», όπως λέει, για να κερδίσει ψηφοφόρους πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές που θα γίνουν, εκτός απροόπτου, το 2019.
«Η Αθήνα δεν πρέπει να αφεθεί ανεξέλεγκτη»
«Αλλά η απόλυτη έξοδος από την εποπτεία μετά το μνημόνιο δεν μοιάζει ρεαλιστική – και ο ίδιος ο Τσίπρας μάλλον το ξέρει αυτό, παρότι είναι πρόθυμος να πει στον ελληνικό λαό το αντίθετο. Διακινδυνεύονται πάρα πολλά χρήματα για να αφεθεί η Αθήνα ανεξέλεγκτη», υποστηρίζει ο γνωστός αρθρογράφος.
Συνεχίζοντας δε τον συλλογισμό του, επιμένει πως «ο Τσίπρας μπορεί να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις, την αγορά εργασίας και τις δημόσιες δαπάνες. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μπορεί να διογκωθεί και πάλι» και υπενθυμίζει τη «σχεδόν καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015 που σχεδόν οδήγησε στην κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
Σε ό,τι αφορά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Ντίξον αναφέρει ότι η χώρα κατόρθωσε να αποκομίσει 3 δισ. ευρώ από την αγορά ομολόγων τον Ιούλιο, «αλλά είναι πιθανό», όπως επισημαίνει, «να μπορέσει να επαναλάβει αυτή την πρακτική μία ή δύο φορές πριν ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα». Τονίζει δε: «Δυστυχώς, η Αθήνα πρέπει να πληρώσει περίπου 15 δισ. ευρώ το 2019 – κάτι που δύσκολα θα γίνει εάν η Ευρωζώνη δεν συνεχίσει να την στηρίζει. Είναι εμφανές ότι ο μόνος τρόπος για να αναγκαστεί η Ελλάδα να κάνει όλα όσα έχει συμφωνήσει είναι να δίνονται χρήματα όταν και καθώς η Ελλάδα υλοποιεί τους στόχους που έχουν τεθεί. Αλλά αυτό απαιτεί συνεχιζόμενο έλεγχο της οικονομίας».
«Η Αθήνα θα χρειαστεί επίσης και ένα προληπτικό δίχτυ από την Ευρωζώνη. Ένα τέτοιο δίχτυ ασφαλείας θα μπορούσε να δοθεί με όρους και υπό εποπτεία», υπογραμμίζει - μεταξύ άλλων - ο Χιούγκο Ντίξον.