ΔΝΤ: Πιθανή η λήψη και νέων μέτρων - «Οι συνθήκες αλλάζουν»
Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων από την Αθήνα, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Τζέρι Ράις, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «οι συνθήκες μπορεί να αλλάξουν».
Κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον, ο Τζέρι Ράις, δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία για την επίσκεψη της διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην Ελλάδα, αλλά δεν παρέλειψε να επαναλάβει την πρόθεση του ταμείου για στενότερη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τόνισε ότι «αυτή τη στιγμής δεν συζητούνται νέα συγκεκριμένα μέτρα», αλλά όπως είπε «το πρόγραμμα είναι ένα εξελισσόμενο ζήτημα και κάποιες φορές μπορεί να υπάρξει επικαιροποίηση, διότι οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν».
Την ίδια στιγμή έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως έχει δεσμευτεί να επιτύχει στους στόχους που έχουν τεθεί, «οι παράμετροι, οι δεσμεύσεις και οι στόχοι του προγράμματος είναι σαφείς». «Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε την υλοποίηση των μέτρων που είναι σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.
Παράλληλα ενημέρωσε ότι τα κλιμάκια των δανειστών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, ενώ αναμένεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η άφιξη στην Αθήνα της επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου.
Ο Τζέρι Ράις, τόνισε στη συνέχεια ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ το ελληνικό πρόγραμμα και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι να δοθούν οι ανάλογες διαβεβαιώσεις από πλευράς Ευρωπαίων.
Τέλος, επισήμανε ότι η στήριξη του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι αδιαμφισβήτητη. Το Ταμείο, όπως είπε, σέβεται την σχέση του με την χώρα, έχει αφιερώσει σημαντικούς πόρους και εργάζεται όσο πιο σκληρά και όσο πιο γρήγορα μπορεί ώστε να τεθεί σε ισχύ το νέο πρόγραμμα.
Νέα stress tests στις ελληνικές τράπεζες θέλει το ΔΝΤ
Όσον αφορά τον έλεγχο των τραπεζών, για το οποίο τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν αντιταχθεί, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι πάντα βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΕΚΤ για ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επανέλαβε δε την θέση του ΔΝΤ όπως αυτή είχε διατυπωθεί στην Έκθεση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου.
Σύμφωνα με αυτή το ΔΝΤ εκτιμά ότι απαιτείται τόσο έλεγχος του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών όσο και η διενέργεια stress tests (τεστ ανοχής) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες θα διαθέτουν επαρκές κεφαλαιακό απόθεμα μετά την λήξη του προγράμματος.
Σε κάθε περίπτωση διευκρίνισε ότι το λεγόμενο AQR κρίνεται σημαντικό για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ελλάδα.