Tageszeitung: Ο «αιώνιος υπουργός» Σόιμπλε και το ελληνικό χρέος
Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ο αιώνιος υπουργός» η εφημερίδα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι κατά πάσα πιθανότητα ο Σόιμπλε θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών μετά τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές.
Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι ο Γερμανός πολιτικός παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στη χώρα του: «Στην Ευρώπη φοβούνται τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά στη Γερμανία τον αγαπούν», γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα αναφερόμενη σε δημοσκόπηση που θέλει το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο με το έργο του υπουργού.
Παρακάτω αναφέρει: «Το αποκορύφωμα της κρίσης είναι πλέον παρελθόν όχι όμως και η κρίση εν γένει. Θα απασχολήσει και την επόμενη γερμανική κυβέρνηση, τη στιγμή μάλιστα που μετά τις εκλογές θα κληθεί να πάρει κομβικής σημασίας αποφάσεις. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Ευρώπη θα προχωρήσει για πρώτη φορά σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα. Εδώ και χρόνια το ΔΝΤ ζητά μια τέτοια ελάφρυνση. Όταν τον Ιούλιο η Ελλάδα χρειαζόταν επειγόντως νέα χρήματα, το ΔΝΤ την έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην επόμενη δανειακή βοήθεια. Όμως ο Σόιμπλε επέμεινε και τελικά επέβαλε τις θέσεις του στις διαπραγματεύσεις: για την ελάφρυνση χρέους θα αποφασίσουν η ΕΕ και το ΔΝΤ την επόμενη χρονιά – μετά τις εκλογές. Πώς θα το διαχειριστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση; Εάν ακολουθήσει τον Σόιμπλε, τότε μάλλον θα παραμείνει σκληρή. Ο υπουργός Οικονομικών είπε πρόσφατα στο Αννόβερο: ‘Κατά καιρούς δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα. Δεν πειράζει όμως, σημασία έχει ότι η χώρα έχει αρχίσει να συνέρχεται. Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν δεν εφάρμοζε τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες την πιέσαμε. Και γι’ αυτό το λόγο (σ.σ. η πολιτική αυτή) θα πρέπει να διατηρηθεί στην Ευρώπη!'. Αυτή η δήλωση δεν προμηνύει κούρεμα χρέους», σχολιάζει ο δημοσιογράφος.
Η πρόταση Γιούνκερ
Την ομιλία του επικεφαλής της Κομισιόν περί διεύρυνσης της ευρωζώνης ακολούθησαν πολλές αρνητικές αντιδράσεις.
Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung εκτιμά ότι οι προτάσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία: «Όσο περισσότερα οικονομικά εύρωστα κράτη ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, τόσο πιο σταθερό θα είναι το νόμισμα.
Ο κίνδυνος ένταξης κρατών στο κοινό νόμισμα για πολιτικούς λόγους χωρίς να πληρούν τους όρους, όπως κάποτε η Ελλάδα, είναι ελάχιστος. Κάθε κοινοβούλιο έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει την ένταξη για παράδειγμα χωρών όπως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωζώνη όσο αυτές δεν πληρούν τα κριτήρια».
Πηγή: Deutsche Welle