Τόμσεν για ελληνικές τράπεζες: Δεν βλέπουμε προβλήματα σταθερότητας – Θετική η πρόταση ΕΚΤ
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέφρασε την εκτίμηση ότι σε ό,τι αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, «επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καθόλου προβλήματα χρηματοοικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα».
Σε σχέση με αυτό, σημειώνει, το ΔΝΤ είχε προτείνει την επικαιροποίηση της αναθεώρησης της ποιότητας του ενεργητικού του 2015 (AQR) μέχρι την επόμενη άνοιξη. Αντίθετα, η ΕΚΤ πρότεινε να προωθηθούν οι ήδη προγραμματισμένες προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων (stress tests) και να πραγματοποιηθούν στοχοθετημένες αναθεωρήσεις περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών «υποδεικνύοντας ότι αυτό θα μας επιτρέψει να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε κατά πόσον η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση της χρηστής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειάζεται να διενεργηθεί πλήρης αναθεώρηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού (AQR)». Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τους ακριβείς τρόπους με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ».
Οι αρχικές διαφωνίες και η τελική συμφωνία
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οδηγήθηκαν σε συμβιβαστική συμφωνία σχετικά με τον έλεγχο της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών, πριν τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο το 2018.
Οι διαφωνίες των δύο πλευρών για τον έλεγχο των τραπεζών ξεκίνησαν το καλοκαίρι. Το ΔΝΤ είχε ζητήσει με την έκθεση του στις 20 Ιουλίου για την κατ' αρχήν έγκριση του ελληνικού προγράμματος να γίνει νέος έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (Asset Quality Review ή AQR) και stress tests των ελληνικών τραπεζών πολύ πριν τη λήξη του προγράμματος. Σημείωνε, επίσης, ότι αν προέκυπταν κεφαλαιακές ανάγκες, θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια που προβλέπονται από το τρίτο πρόγραμμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του προγράμματος.
Η ΕΚΤ είχε εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία της, με κύκλους της να δηλώνουν μία ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) έχει αποφασίσει για τις εποπτικές προτεραιότητές του σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 12 μήνες. Απαντώντας σε επιστολή της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η αντιπρόεδρος του SSM, Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, υπογράμμιζε στις 30 Ιουνίου 2017 ότι η Εποπτική Αρχή της ΕΚΤ είναι ανεξάρτητο όργανο και δεν παίρνει οδηγίες από θεσμούς ή όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις ή οποιονδήποτε άλλον Οργανισμό. Ανέφερε, επίσης, ότι είναι προγραμματισμένοι για το δεύτερο εξάμηνο του 2017 επιτόπιοι έλεγχοι σε συστημικές ελληνικές τράπεζες, «μία περίοδο στην οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμοσθεί τα λειτουργικά μέτρα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων».
Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι ο SSM έχει ειδοποιήσει το ΔΝΤ ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν νωρίτερα το 2018.
Την Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τόνισε ότι τα stress tests θα γίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως έχουν προγραμματισθεί και απλώς τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν πριν από τη λήξη του προγράμματος.
Πηγή: ΑΠΕ