Τι αλλάζει από αύριο για τους καταθέτες τραπεζών παγκοσμίως: Στο στόχαστρο οι φοροφυγάδες

Ξεκινάει από αύριο, Σάββατο (30/9), η αυτόματη ανταλλαγή των τραπεζικών δεδομένων των πολιτών 50 χωρών, υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, που στόχο έχει την κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Τι αλλάζει από αύριο για τους καταθέτες τραπεζών παγκοσμίως: Στο στόχαστρο οι φοροφυγάδες
1'

Η λίστα των 50 πρωτοπόρων χωρών θα περιλαμβάνει σχεδόν το σύνολο των κρατών της ΕΕ -η Αυστρία θα προσχωρήσει σε έναν χρόνο- περί τις 10 κτήσεις της Αγγλίας και της Δανίας, καθώς και επιφανή μέλη της Ομάδας των 20: Νότια Αφρική, Αργεντινή, Νότια Κορέα και Μεξικό.

Ανγκίγια, Βερμούδες και Νησιά Κέιμαν θα είναι σύντομα χαμένοι «παράδεισοι» για τους φοροφυγάδες, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου, αυτά τα βρετανικά εδάφη θα περιληφθούν στις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν την αυτόματη ανταλλαγή των τραπεζικών δεδομένων.

Από αύριο, εάν ένας Γάλλος, για παράδειγμα, ανοίξει λογαριασμό στο Λιχτενστάιν, οι φορολογικές αρχές του Παρισιού δεν θα είναι υποχρεωμένες να ζητήσουν πληροφορίες γι’ αυτόν στη Βαντούζ, οι αρχές της οποίας θα μεταβιβάσουν αυτομάτως το ύψος της κατάθεσης, τα επιτόκια, τα μερίσματα και άλλα κέρδη από την πώληση μετοχών ή ομολόγων.

Η εν λόγω εξέλιξη αποτελεί τον «καρπό» ενός 10ετούς αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, που εντάθηκε μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκησαν μεγάλες δυτικές τράπεζες.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα χωρών που θα ενταχθούν στη λίστα, όπως οι Ανδόρα, Μονακό, Σιγκαπούρη, Ελβετία, αλλά και βαριά «όπλα» της παγκόσμιας οικονομίας, όπως οι Βραζιλία, Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία.

Από το συλλογικό αυτό σχήμα θα απουσιάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει σειρά διμερών συμφωνιών για την ανταλλαγή τραπεζικών στοιχείων, κυρίως με το Λουξεμβούργο, το Μονακό και την Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή