STRATFOR: Προετοιμάζονται να «πετάξουν έξω» την Ελλάδα από το ευρώ
«Το μέλλον της Ελλάδας ως κράτος δεν είναι ιδιαίτερα λαμπρό», διατείνεται το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικής STRATFOR. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι το πρόβλημα της Ελλάδας εξετάζεται από «λανθασμένη γωνία».
Η ανάλυση του ιδρύματος δεν παίρνει σαν εναρκτήριο σημείο την κρίση χρέους, καθώς εντοπίζει σε προγενέστερο στάδιο τα σημάδια οικονομικής «αποσύνθεσης».
Η σύγχρονη Ελλάδα στηρίζεται παραδοσιακά σε τρεις πυλώνες, υποστηρίζει. Πρώτη είναι η ναυτιλία, όμως η ελληνική ναυπηγία με την οποία είναι συνυφασμένη, έχει εδώ και καιρό «μεταναστεύσει» σε άλλα μέρη όπως η Νορβηγία, η Κίνα και η Κορέα.
Δεύτερος πυλώνας είναι ο τουρισμός, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί επιλογή. Ωστόσο από μόνος του δεν μπορεί να στηρίξει ένα σύγχρονο κράτος.
«Πόλεμος» στην ανατολική Μεσόγειο;
Η τελευταία επιλογή για τους Έλληνες είναι να διεκδικήσουν το μέγιστο κέρδος από τη γεωγραφική θέση της χώρας. Συγκεκριμένα, να επωφεληθούν από τον ανταγωνισμό ξένων δυνάμεων στην ανατολική Μεσόγειο, διαθέτοντας «χώρο» σε κάποια ξένη δύναμη να αναμετρηθεί με κάποια άλλη, στη γειτονιά της Ελλάδας.
Για παράδειγμα, όταν η Ελλάδα κέρδισε την ανεξαρτησία της, αυτή η ξένη δύναμη ήταν η Βρετανία, η οποία χρησιμοποίησε τον αγώνα των Ελλήνων κατά της Τουρκίας. Αργότερα, οι Αμερικανοί έπαιξαν παρόμοιο ρόλο στην Ελλάδα κατά των Σοβιετικών, λέει το STRATFOR.
Και στις δύο περιπτώσεις υπήρξε μαζική εισροή κεφαλαίου στην Ελλάδα.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξανά οι Τούρκοι παρουσιάζονται ως ο πιο πιθανός αντίπαλος, όμως το αμερικανικό ινστιτούτο σημειώνει ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που οι γείτονες κάνουν πολύ λανθασμένους υπολογισμούς στις σχέσεις τους με το Ισραήλ ή την Κύπρο.
Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει είναι ότι οι παράγοντες που επέτρεψαν την ύπαρξη του ελληνικού κράτους από το 1821 και μετά δεν υφίστανται πια, άρα η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να διασωθεί.
«Να πετάξουν έξω την Ελλάδα από την Ευρωζώνη»
Ως λύση στο πλαίσιο του παραπάνω συλλογισμού, το STRATFOR προτείνει συνεχείς και σταθερές ροές κεφαλαίου από το εξωτερικό, χωρίς αναγκαστική ανταποδοτικότητα.
Επίσης, τονίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αναδυθεί μέσα από το χρέος της, γιατί απλά είναι πολύ μεγάλο. Θα πρέπει να «πεταχτεί έξω» από την ευρωζώνη, εάν βέβαια επιβιώσει το ευρώ.
Στην προσπάθεια διάσωσης του ευρώ εντάσσεται και η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF). Γιατί οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, θωρακίζοντας πρώτα τις δικές τους οικονομίες λόγω έκθεσης στο ελληνικό χρέος.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του STRATFOR, μέχρι οι εταίροι μας στην ευρωζώνη να συγκεντρώσουν αποθεματικά ύψους 2 τρισ. ευρώ, η Ελλάδα θα παραμένει μέλος της. Τότε, έρχεται αναπόφευκτα η χρεοκοπία.