Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα δεν θα βγαίνουν στο «σφυρί»
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες, προηγήθηκε συνάντηση των τραπεζιτών με τον υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου, από τον οποίο ζητήθηκε να γίνει εξαίρεση από τη σχεδιαζόμενη πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακίνητα που συνιστούν πρώτη κατοικία καθώς και άλλα οικήματα (όπως για παράδειγμα εξοχικά), τα οποία ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και τιμώνται κάτω από την προαναφερθείσα αξία.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εξετάζει την παράταση ισχύος του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2017, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής φέρεται να συμφώνησε με τις τράπεζες να μην ενταχθεί κανένα σπίτι με αξία έως 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα αν προστατεύεται ή όχι από τον νόμο Κατσέλη , στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς οι οποίοι αρχίζουν στις 29/11/2017.
Σημειώνεται πως οι τράπεζες δέχονται ασφυκτικές πιέσεις από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM), ώστε να περικόψουν κατά τουλάχιστον 11,5 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια έως το τέλος του 2019.
Την ίδια στιγμή, στο «μικροσκόπιο» των τραπεζών αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους μπαίνουν οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, όσοι δηλαδή αδιαφορούν παντελώς να ρυθμίσουν και να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Με φόντο την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα αρχίσουν να «ξεσκονίζουν» τα κιτάπια τους, διασταυρώνοντας πληροφορίες και στοιχεία, για να βάλουν τέλος στη δράση των λεγόμενων «μπαταχτσήδων».