Ποιοι και πως θα φύγουν από το Δημόσιο
Τα «κρυφά» σημεία της εργασιακής εφεδρείας…
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από 4 ώρες, το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση περισσότερων από 30.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με τις χθεσινές αποφάσεις, 18.000 εργαζόμενοι θα προέλθουν από εφεδρείες για τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα και την εφαρμογή του «προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος» για όσους είναι στο στενό Δημόσιο τομέα.
Οι υπόλοιπες 12.000 θα προκύψουν από καταργήσεις οργανισμών.
Εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών που θα κλείσουν και το πλεονάζον προσωπικό από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011, χωρίς να θίγονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Οι υπουργοί Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ξεκαθάρισαν ότι όλοι αυτοί που θα περάσουν ένα χρόνο σε καθεστώς εφεδρείας θεωρούνται ως απολυμένοι αλλά θα αποζημιωθούν πλήρως.
Από όλες αυτές τις δράσεις το δημοσιονομικό όφελος θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ και θα φανεί το 2012.
Ποιοι θα μπουν σε εργασιακή εφεδρεία
Όσοι εργάζονται στο Δημόσιο, και σε ΝΠΔΔ και σε ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας. Μετά το τέλος της περιόδου εφεδρείας οι εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δε θίγεται από το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας.
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ με σχέση δημοσίου δικαίου, οι οποίοι κατά τους επόμενους 12-24 μήνες αποκτούν δικαίωμα εξόδου με πλήρη σύνταξη, τίθενται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού προηγουμένως τερματιστεί η υπαλληλική σχέση τους με κατάργηση των οργανικών θέσεων που κατέχουν. Μετά την ολοκλήρωση της προσυνταξιοδοτικής περιόδου, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, το επίπεδο της οποίας δεν θίγεται από τη περίοδο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος.
Οι υπόλοιποι 10.000 εργαζόμενοι θα προέλθουν από τους οργανισμούς που θα κλείσουν και από το πλεονάζον προσωπικό των φορέων της κεντρικής κυβέρνησης.
Περίπου 1.000 εργαζόμενοι που θα προστεθούν στη λίστα της εφεδρείας, θα προέλθουν από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που καταργούνται και μέρος των εργαζομένων των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ των φορέων που απορροφώνται, συγχωνεύονται ή περιορίζονται, τίθενται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
Οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, επαναπροσλαμβάνονται το ταχύτερο δυνατόν με βάση τα όσα προβλέπονται στο σχετικό ΠΔ. Θα δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα επανακατάρτισης, στο πλαίσιο του ΟΑΕΔ, για όσους εργαζόμενους παραμείνουν στο καθεστώς εφεδρείας.
Στο υπουργικό Συμβούλιο συμφωνήθηκε επίσης να αναλάβουν δράση όλοι οι υπουργοί ώστε να εντοπιστεί το πλεονάζον προσωπικό.
Η αξιολόγηση θα γίνει υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, με νομοθετημένα αντικειμενικά κριτήρια που εφαρμόζονται αυτόματα. Από το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές τις υπηρεσιακές μονάδες, θα ζητηθεί να αποδεχθεί μετάθεση σε άλλες υπηρεσίες ή, αλλιώς, να ενταχθεί σε καθεστώς εφεδρείας λόγω κατάργησης της οργανικής θέσης του.
Στην έξοδο 200.000 υπάλληλοι μέχρι το 2015
Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία υπάρχουν πολλά κρυφά σημεία τα οποία είτε σκόπιμα είτε άθελά της, η κυβέρνηση φρόντισε να «αποκρύψει».
Τα στελέχη της Τρόικας δεν είναι ικανοποιημένα από τον αριθμό των υπαλλήλων που ανακοινώθηκε ότι θα βγουν σε εφεδρεία και ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση για απομάκρυνση ακόμα περισσότερων εργαζομένων, κυρίως από το στενό δημόσιο τομέα.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μείωση 150.000 υπαλλήλων μέχρι το 2015, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα αγγίξουν το όριο των 200.000. Αυτό θα γίνει μέσω συνταξιοδοτήσεων, προσλήψεων 1 προς 10, αναδιάρθρωση του κράτους και αξιολόγηση από ξένες εταιρείες.
Στα «μαλακά» φαίνεται πως θα πέσει το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς γλιτώνει την εφεδρεία. Δεν θα γλιτώσει όμως τις μεταθέσεις πλεονάζοντος προσωπικού ώστε να καλυφθούν ανάγκες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, που σε άλλη περίπτωση θα γίνονταν προσλήψεις.
Διαβάστε επίσης: Ποιοι θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας
Στα 6,6 δισ. το τίμημα της ανικανότητας