Στο 161,8% το χρέος φέτος, στο 172,7% του ΑΕΠ το 2012

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας...

Κατατέθηκε σήμερα από το ΥΠΟΙΚ το προσχέδιο προϋπολογισμού στην Βουλή, το οποίο και ενέκρινε η κυβέρνηση στο υπουργικό της Κυριακής μετά από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το προσχέδιο η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το δημόσιο χρέος αναμένεται να φτάσει στα 356,5 δις ή 161,8% του ΑΕΠ φέτος και να αυξηθεί περαιτέρω στο 172,7% του ΑΕΠ ή στα 371,9 δις ευρώ το 2012, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 που δόθηκε την Δευτέρα στην δημοσιότητα.

Το προσχέδιο προβλέπει ύφεση στο 5,5% φέτος και στο 2,5% του χρόνου, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται στο 15,2% φέτος και στο 16,4% το 2012.

Για το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα κλείσει στο 8,5% του ΑΕΠ για το 2011.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι αποκλίσεις στο έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης στο 2011 χωρίς διορθωτικά μέτρα εκτιμώνται στο 2% του ΑΕΠ ή 4,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και οφείλονται κυρίως:

-στην επιδείνωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού κατά 3,4 δισ. ευρώ που οφείλεται στην υστέρηση των εσόδων κατά 3,7 δισ. ευρώ (3,1 δισ. ευρώ του τακτικού προϋπολογισμού και 0,6 δισ. ευρώ του ΠΔΕ), αντίθετα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού θα είναι μειωμένες κατά 0,3 δισ. ευρώ.

Η υστέρηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, κατά την περίοδο σύνταξης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής, που επηρεάζει τη συνολική ζήτηση και πλήττει τα έσοδα από συναλλαγές και κατανάλωση, ενώ περιορίζει τη ρευστότητα και εμποδίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων πολιτών και επιχειρήσεων.

Επίσης, σημαντική αιτία απόκλισης αποτελούν οι αυξημένες επιστροφές φόρων λόγω συμψηφισμού εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών και
-τα μειωμένα αποτελέσματα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 0,7 δισ. ευρώ εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε περισσότερα στο: newscode.gr