Πρόταση - έκπληξη για το κοινωνικό μέρισμα: Διαγραφή της τελευταίας δόσης του ΕΝΦΙΑ
Θετική και η ΠΟΜΙΔΑ υπό προϋποθέσεις – Επί τάπητος όλα τα σενάρια
Σενάρια για ενδεχόμενη διαγραφή μέρους του ΕΝΦΙΑ από το κοινωνικό μέρισμα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Real, το σενάριο που φέρεται να εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι να μην πληρώσουν οι φορολογούμενοι την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.
Η πρόταση προβλέπει να διαγραφεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, αλλά μόνο για όσους πληρώσουν εμπρόθεσμα τις τέσσερις πρώτες δόσεις.
Η ουσία της πρότασης έγκειται στο ότι θα υπάρξει κίνητρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να πληρώσουν εμπρόθεσμα τις πρώτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και έτσι να αυξηθεί κατακόρυφα η εισπραξιμότητα του φόρου, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα κρατικά έσοδα.
Το συνολικό ποσό που θα διανείμει η κυβέρνηση είναι 800 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό είναι το συνολικό που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους Θεσμούς, προκειμένου να το διανείμει ως προϊόν της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης
Τα υπόλοιπα 200 εκατ. ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε μακροχρόνια άνεργους και συνταξιούχους με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.
Η πρόταση πάντως συναντάει δυσκολίες, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι έχουν πληρώσει ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ είτε αυτοβούλως είτε αναγκαστικά μέσω συμψηφισμών.
Σε κάθε περίπτωση η πρόταση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο επεξεργασίας και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Θετική η ΠΟΜΙΔΑ
«Ναι» με τέσσερις προϋποθέσεις λέει η ΠΟΜΙΔΑ στα σενάρια μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2017 μέσω της «διαγραφής» της πέμπτης και τελευταίας δόσης του (ύψους 600 εκατ. €).
Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, πρόκειται για την ευφυέστερη και δημιουργικότερη παρέμβαση στο σημερινό εχθρικό φορολογικό σύστημα της χώρας μας.
Η ΠΟΜΙΔΑ σχολιάζοντας τα σενάρια περί διαγραφής μέρους του ΕΝΦΙΑ από το κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του χρόνου χαιρετίζει τη σύμπτωση απόψεων Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές – στο συγκεκριμένο μέτρο.
Η υλοποίηση της “win-win” πρότασης αυτής, που απηχεί την ορθή δημοσιονομική προσέγγιση «όσο γίνεται λιγότερα από όσο γίνεται περισσότερους», θα είναι επωφελέστατη τόσο για τους συνεπείς φορολογούμενους που δεν μπορούν να συνεχίσουν άλλο να σηκώνουν το τεράστιο δημοσιονομικό βάρος - και ιδιαίτερα όσους πληρώνουν και το συμπληρωματικό φόρο - όσο και για το δημόσιο, καθόσον θα αυξηθεί δραματικά η εισπραξιμότητα των τεσσάρων πρώτων δόσεων προκειμένου να ισχύσει η απαλλαγή τους από την πέμπτη!
Για να υλοποιηθεί με απόλυτη επιτυχία η ρύθμιση αυτή, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να ισχύσουν οι εξής τέσσερις αναγκαίες προϋποθέσεις:
1. Ως προθεσμία εμπρόθεσμης καταβολής των τεσσάρων πρώτων δόσεων δεν θα πρέπει να οριστεί η ημερομηνία λήξης εκάστης δόσης, αλλά η 31η Δεκεμβρίου 2017, ημερομηνία εξόφλησης της τέταρτης δόσης, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να προλάβουν μέχρι τότε να προβούν σε εξόφληση και των τεσσάρων πρώτων δόσεων.
2. Η ρύθμιση θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη οφειλές από άλλους φόρους στο Δημόσιο, αφού ο ΕΝΦΙΑ είναι συχνά ο κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία τους. Δηλαδή μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η εξόφληση των τεσσάρων δόσεων του ΕΝΦΙΑ 2017.
3. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει αυτονόητα να ισχύσει και για όλους όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει ολοσχερώς τον ΕΝΦΙΑ 2017, είτε μέσω της πιστωτικής τους κάρτας, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο (καταβολή με μετρητά, τραπεζική μεταφορά, συμψηφισμός με επιστροφή φόρου κλπ.). Αυτονόητο είναι και το ότι τυχόν εξαίρεσή τους θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα του δημοσίου…
4. Σε κάθε τέτοια περίπτωση, αντί της αυτούσιας επιστροφής του ποσού της πέμπτης δόσης, πράγμα το οποίο ενδέχεται να έχει πολλές δυσκολίες και λίγες πιθανότητες υλοποίησής του, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει να μπορούν οι ίδιοι οι δικαιούχοι φορολογούμενοι να το συμψηφίσουν ηλεκτρονικά με κάθε άλλη υφιστάμενη ή μελλοντική φορολογική τους οφειλή προς το δημόσιο της κατηγορίας «Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.» για τις οποίες εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής» από το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών της ΑΑΔΕ, (π.χ. Φόρος Εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, Ενιαίο Τέλος Τακτοποίησης Αυθαιρέτων κλπ.).