«Βόμβα» Λιαργκόβα: Ανέφικτα τα πλεονάσματα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση έως το 2060
«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η δήλωση του συντονιστή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, Παναγιώτη Λιαργκόβα, την Τετάρτη (01/11/2017), ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς για τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2060 είναι ανέφικτοι.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ο κ. Λιαργκόβας υπογράμμισε πως «επόμενο διάστημα θα ήταν κρίσιμο να ενταχθεί στη συζήτηση η αναθεώρηση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα προς τα κάτω και η οριστική διευθέτηση του χρέους».
«Έχουμε δεσμευτεί σε σειρά δημοσιονομικών στόχων για τα επόμενα χρόνια, μετά το 2018» επισήμανε ο κ. Λιαργκόβας και πρόσθεσε ότι «η χώρα μετά το 2021 θα πρέπει να διατηρήσει υψηλά και μάλλον ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060».
«Βέβαια, μπορεί να διευρυνθεί ο λεγόμενος δημοσιονομικός χώρος, ουσιαστικά να χαλαρώσει η πολιτική προσαρμογής, αν αναθεωρηθούν οι δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά αυτό δεν είναι διόλου βέβαιο», είπε και υπογράμμισε: «Προσδοκίες για το τέλος της λιτότητας μπορεί να έχουν την ανεπιθύμητη παράπλευρη επίπτωση ότι στις τρέχουσες δυσκολίες προσαρμογής θα προστεθούν νέες απαιτήσεις κοινωνικών ομάδων και οργανώσεων συμφερόντων».
Ο συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους επισήμανε, εξάλλου, πως «μετά το 2018 δεν θα υπάρξει έξοδος από κάθε επιτήρηση, αλλά θα υπάρχει κάποιας μορφής επιτήρηση που δεν θα είναι τόσο ασφυκτική όσο σήμερα, όμως θα υπάρχει».
«Η πλήρης έξοδος στις αγορές, αν επιτευχθεί, θα έχει κόστος και υψηλότερο επιτόκιο, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από τη στάση του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, μέσω, κυρίως, της ελάφρυνσης στην εξυπηρέτηση χρέους. Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν από το αν ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση και από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να διευρύνει τον λεγόμενο δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε - μεταξύ άλλων - ο κ. Λιαργκόβας.