«Τροπολογία-όνειδος για χήρες, χήρους και ορφανά τέκνα» - Τι καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι
ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ
Αλλάζει από πολλές... πλευρές το καθεστώς χορήγησης των προσωρινών συντάξεων αλλά και των συντάξεων χηρείας. Μήνα με το μήνα, ο νόμος Κατρούγκαλου ουσιαστικά «ξεριζώνεται» και αναδιαμορφώνεται αποκτώντας νέα δεδομένα. Με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες, Πέμπτη 2/11/2017, από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η αποκάλυψη της ΕΝΥΠΕΚΚ ότι, η κυβέρνηση χθες, Πέμπτη 2/11/2017, κατέθεσε με τη μορφή τροπολογίας στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την αγορά παιγνίων», «ρύθμιση με προφανή σκοπιμότητα να αμβλυνθούν οι αδικίες που προκάλεσε το περίφημο άρθρο 12 του ν. 4387/2016 και αφορούσε τις συντάξεις λόγω θανάτου και όχι χηρείας, όπως κακώς αναφέρεται στο δημόσιο λόγο».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στοNewsbomb.gr, ο Αλέξης Μητρόπουλος, «η τροπολογία που κατατέθηκε από την κυβέρνηση για τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) στην πραγματικότητα αποτελούν όνειδος και ντροπή για σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία! Είναι ο απόλυτος εμπαιγμός από τη σημερινή κυβέρνηση, για δεύτερη φορά, χιλιάδων οικογενειών που είχαν την ατυχία να χάσουν τον προστάτη τους είτε σε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, επαγγελματική ασθένεια, αναπηρία είτε από άλλο ατύχημα.
Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2016 είχαμε επισημάνει την κοινωνική κατακραυγή που πρόκειται να δημιουργήσει το συγκεκριμένο άρθρο, αφού είναι προφανές ότι αντίκειται στην αρχή της αναλογικότητας, παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ και θίγει τον στενό πυρήνα του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Εξάλλου πιθανολογείται ότι η ρύθμιση αυτή θα κριθεί αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την απόφαση του οποίου αναμένουμε τους προσεχείς μήνες σε σχέση με τον ν. 4387/2016».
Αυτή είναι η πρόταση της ΕΝΥΠΕΚΚ
Επιβάλλεται άμεσα:
- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 12 ΤΟΥ Ν. 4387/2016
- ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΚΟΥ ΟΡΙΟΥ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ
- ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΟ 70% ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΝΤΟΣ
- ΣΥΝΤΑΞΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ, ΑΛΛΑ ΕΦ’ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
Οι βασικές ρυθμίσεις του άρθρου 12 είναι οι εξής:
α) Για τον επιζώντα σύζυγο, θεσπίζεται όριο ηλικίας για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης λόγω θανάτου και συγκεκριμένα, το 55ο έτος, το οποίο πρέπει να έχει συμπληρωθεί κατά το χρόνο θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου, οπότε και η σύνταξη χορηγείται εφ’όρου ζωής, αν δεν συντρέξουν οι -περιοριστικά αναφερόμενες στην παρ.3 του άρθρου 12- προϋποθέσεις παύσης της. Εάν ο θάνατος επέλθει, προτού συμπληρωθεί το ως άνω όριο ηλικίας, η σύνταξη καταβάλλεται στον επιζώντα σύζυγο για μία τριετία. Μετά την πάροδο της τριετίας ελέγχεται εάν ο επιζών σύζυγος συμπλήρωσε ή όχι το 55ο έτος της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας ο επιζών σύζυγος συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας, η καταβολή της σύνταξης διακόπτεται όταν συμπληρωθεί η τριετία και άρχεται εκ νέου με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Εάν κατά τη διάρκεια της τριετίας δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος, διακόπτεται η καταβολή της σύνταξης με τη λήξη της τριετίας και δεν επαναχορηγείται.
β) Το ποσό της σύνταξης των δικαιούχων υπολογίζεται επί του ποσού της σύνταξης που δικαιούται (ή που έχει δικαιωθεί) ο θανών σύζυγος, επιμεριζόμενο, ως εξής: Ο επιζών σύζυγος λαμβάνει ποσοστό 50%. Στο σημείο αυτό, ωστόσο, γίνεται η εξής διαφοροποίηση: Στην περίπτωση που ο γάμος πραγματοποιήθηκε, μετά την απονομή της σύνταξης γήρατος του θανόντος, τότε το ποσοστό του επιζώντος συζύγου επί της σύνταξης, καθώς και του διαζευγμένου συζύγου, περιορίζεται σε περίπτωση που υπάρχει σχετικό δικαίωμα και συνεπώς και το ποσό της σύνταξης, συναρτώμενο πλέον από τη διάρκεια του γάμου και τη διαφορά ηλικίας των συζύγων, αρχόμενης από τα 10 έτη και πλέον.
Σύμφωνα τώρα με την επίμαχη τροπολογία οι αλλαγές που προωθούνται (στην ουσία αίρονται αδικίες για χήρες/χήρους και τέκνα) είναι οι εξής:
- Ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους 384 ευρώ για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον 384 ευρώ για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης
- Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ
- Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα, σε κάθε τέκνο ξεχωριστά, άλλως, το ανωτέρω ποσό της σύνταξης επιμερίζεται στα περισσότερα τέκνα
- Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας
- Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησής της κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας
Σύμφωνα όμως με τον Αλέξη Μητρόπουλο, «η κυβέρνηση, υπό την πίεση χιλιάδων χήρων και ορφανών τέκνων, υποχώρησε φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις για τις απάνθρωπες ρυθμίσεις του νόμου που ψήφισε («νόμος Κατρούγκαλου») και εφάρμοσε πριν ενάμιση χρόνο. Το αποτέλεσμα της πρώτης εφαρμογής του νόμου ήταν να εκδίδονται συντάξεις ύψους 70-80 ευρώ στις πλέον ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού που είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν θάνατο στο στενό κύκλο της οικογενείας τους, ενώ χιλιάδες χήρες θα χάσουν από το 2019 οριστικά τη σύνταξή τους, μοναδικό στήριγμα στη ζωή»!