Ελληνικό: Αυτή είναι η απόφαση της κυβέρνησης για τον αρχαιολογικό χώρο

Ελληνικό | Ειδήσεις: Στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε την Παρασκευή (03/11/2017) η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, αναφορικά με την κήρυξη και την οριοθέτηση μιας έκτασης περίπου 300 στρεμμάτων σε αρχαιολογικό χώρο στον πρώην αερολιμένα του Ελληνικού.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΦΕΚ – ΤΑ «ΘΟΛΑ» ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ Η ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το ΦΕΚ της απόφασης για τον αρχαιολογικό χώρο στο Ελληνικό αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Κηρύσσουμε και οριοθετούμε ως αρχαιολογικό χώρο περιοχή (...), για λόγους προστασίας και ανάδειξης των εγκείμενων αρχαιοτήτων, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους. Η ανωτέρω έκταση περιλαμβάνει ικανό αριθμό αρχαίων μνημείων (οικιστικά και ταφικά κατάλοιπα, ιερά, τμήματα αρχαίων οδών, εργαστηριακές εγκαταστάσεις, θέατρα κ.ά.) εντός των γεωγραφικών ορίων των αρχαίων αττικών δήμων του Αλιμούντος και του Ευωνύμου. Η ένταξη των μνημείων στην οριοθέτηση, βάσει έρευνας πεδίου, επιτρέπει την προστασία και ανάδειξή τους σε ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα».

Αν και, όπως προκύπτει, από το ΦΕΚ, δεν υπάρχει κάποια δυσάρεστη έκπληξη ως προς το μέγεθος της υπό παραχώρηση έκτασης, εντούτοις, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν.

Τα «θολά» σημεία

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, υπάρχει μια αβεβαιότητα για τις περιοχές που γειτνιάζουν με τη συγκεκριμένη έκταση. Για παράδειγμα, θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα γίνεται εκεί η εκτέλεση των έργων, καθώς αποτελεί, μέχρι στιγμής, «γκρίζα» περιοχή, αναφέρουν πηγές σε άμεση σχέση με τις διεργασίες μεταξύ επενδυτή και εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου σχετικά για την ολοκλήρωση της παραχώρησης.

Ακόμη ένα μείζον ζήτημα αφορά αυτόν καθαυτό τον αρχαιολογικό χώρο, καθώς σήμερα σε αυτόν φιλοξενείται το αμαξοστάσιο των αστικών λεωφορείων. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα μπορούσε να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, θα πρέπει στο εξής να έχει την άδεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους χρόνους και τους όρους χορήγησής της.

Σε κάθε περίπτωση, αυτά τα θέματα είναι αρκετά σοβαρά και προφανώς η κυβέρνηση οφείλει να παράσχει επαρκείς διευκρινίσεις, ιδίως από τη στιγμή που διακυβεύεται μια πολύ σημαντική επένδυση, η οποία αποδεδειγμένα οδηγεί στη δημιουργία 70.000 νέων θέσεων εργασίας.

«Λεπτές» ισορροπίες

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή», ακόμα πιο κρίσιμοι για την παραχώρηση θα είναι τυχόν όροι που θα περιλαμβάνει η απόφαση του υπουργείου για το Σχέδιο Ολοκληρωμένη Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Αυτή η απόφαση προαπαιτούσε την κήρυξη, που έγινε χθες, και σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ αναμένεται να περιλάβει κάποιες παρατηρήσεις για ύψος των κτιρίων που θα αναπτυχθούν. Το επενδυτικό σχέδιο και η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπουν την κατασκευή έξι εμβληματικών κτιρίων-τοποσήμων με πολύ μεγάλα ύψη.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο φέρεται να συνέστησε «να εξεταστεί μείωση του ύψους των κτιρίων» για να μην επισκιάζουν αισθητικά την Ακρόπολη, η οποία υψώνεται στα 140 μέτρα, προκειμένου να μην αλλοιωθούν η οριζοντογραμμή και ο χαρακτήρας του αστικού τοπίου. Δεν έχει όμως συστήσει συγκεκριμένα ύψη», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.

Ποια η θέση της Lamda Development

Η απόφαση αυτή αναμένεται να κρίνει και την περαιτέρω εξέλιξη της παραχώρησης. Υπενθυμίζεται πως η Lamda Development, που ηγείται του επενδυτικού σχήματος της παραχωρησιούχου, έχει δηλώσει ότι «αφού μελετήσει τις αποφάσεις και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο master plan και στο επιχειρηματικό σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα». Εχει δε τονίσει πως «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους όσο και από το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της πολιτείας».

Διαβάστε εδώ περισσότερα θέματα σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό

Σχετικές ειδήσεις