Κοινωνικό μέρισμα 2017: Τι θα γίνει με καταθέσεις και «φιλοξενούμενους»

Ποια είναι τα «θολά» σημεία που κρύβουν οι διατάξεις τουνομοσχεδίου και ακόμη δεν έχουν διευκρινιστεί.

Κοινωνικό μέρισμα 2017: Τι θα γίνει με καταθέσεις και «φιλοξενούμενους»
3'

Ελληνικά νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχοι, νέοι και άνεργοι περιμένουν πώς και πώς, πότε θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα που θα τούς δώσει μία «ανάσα» στις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Και ενώ βρίσκεται υπό συζήτηση και ψήφιση το σχετικό νοµοσχέδιο -το οποίο χαρακτηρίσθηκε από την Κυβέρνηση ως κατεπείγον-, προκύπτουν συνεχώς ζητήματα για το τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους, αν δηλαδή εκείνοι θα λάβουν ή όχι το βοήθημα, αλλά και για το αν θα υπάρξει κριτήριο στις καταθέσεις.

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Αναφορικά με τις καταθέσεις, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι θα συμπεριληφθούν στα κριτήρια του κοινωνικού μερίσματος. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι «το όριο θα είναι στις 9.000 ευρώ για ένα άτομο και θα αυξάνεται κατά 50% για οικογένεια χωρίς παιδιά και 25% για κάθε παιδί». Συγκεκριμένα, το όριο των τραπεζικών καταθέσεων θα προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 25% για κάθε παιδί. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα υπάρξει και περιορισμός στη διανομή του μερίσματος σε σχέση με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Αυτό είναι το όριο των καταθέσεων:

Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 9.000 ευρώ
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ
Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

Τι θα γίνει με τους φιλοξενούμενους:

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί μία σημαντική λεπτομέρεια, η οποία όμως αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Το τι ακριβώς θα αφορά και αν θα είναι κριτήριο μόνιμης κατοικίας στην χώρα που ισχύει και στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ ή καποιο «παράθυρο» για τον ξεχωριστό υπολογισμό εισοδημάτων των φιλοξενούμενων αλλά με προυποθέσεις. Στο τελικό εγκεκριμένο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονοµικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζονται τα κριτήρια εισοδήµατος, περιουσίας, διαµονής ή άλλα για την καταβολή του κοινωνικού µερίσµατος, οι κατηγορίες των δικαιούχων, η βάση, ο τρόπος υπολογισµού και το ακριβές ποσό του διανεµόµενου Κοινωνικού Μερίσµατος ανά κατηγορία δικαιούχων, οι προϋποθέσεις, ο φορέας, οι εµπλεκόµενες υπηρεσίες και οι επιµέρους αρµοδιότητές τους, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος καταβολής, ο χρόνος και ο τρόπος ελέγχου των εισοδηµατικών και περιουσιακών κριτηρίων για τη χορήγησή του ανά κατηγορία δικαιούχων, καθώς και κάθε άλλο ζήτηµα τεχνικού ή λεπτοµερειακού χαρακτήρα».

Χωρίς αίτηση δεν πρόκειται να δοθεί το κοινωνικό μέρισμα

Η αίτηση αναμένεται να γίνει ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, την οποία και θα πρέπει να υποβάλουν οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος βάσει των εισοδηματικών, περιουσιακών κριτηρίων, μόλις γίνει η σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, η πλατφόρμα του Taxisnet θα ανοίξει σε λίγες ημέρες, αφού πρώτα περάσει από τη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο και εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι.

Πόσα χρήματα θα λάβουν οι οικογένειες που έχουν δύο παιδιά:

  • με εισόδημα 6.000 ευρώ ετησίως: θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ
  • με εισόδημα 12.000 ευρώ: ενίσχυση 700 ευρώ
  • με εισόδημα 18.000 ευρώ: ενίσχυση ύψους 500 ευρώ

Πόσα χρήματα θα πάρει ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά:

  • με εισόδημα 4.500 ευρώ: θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ
  • με εισόδημα 9.000 ευρώ: ενίσχυση 525 ευρώ
  • με εισόδημα 13.500 ευρώ: ενίσχυση 375 ευρώ

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά

  • με ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ: δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ
  • με εισόδημα 6.000 ευρώ: ενίσχυση 350 ευρώ
  • με εισόδημα 9.000 ευρώ: ενίσχυση 250 ευρώ

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή