Αχτσιόγλου: Το 32% του πληθυσμού θα λάβει κοινωνικό μέρισμα
Συγκεκριμένα, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι για την καταβολή του μερίσματος, συνολικού ύψους 720 εκατ. ευρώ, που ψήφισε η Βουλή, θα λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος του 2017 -τον Οκτώβριο του 2017- με αναφορά στα εισοδήματα του 2016. Ωστόσο, όπως τόνισε, «επειδή αυτό μπορεί να οδηγούσε στο να αποκλείονται κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είναι άνεργοι το 2017, αλλά είχαν εισοδήματα το 2016, θα υπάρχει πρόνοια, ώστε, ανάλογα με τον χρόνο της ανεργίας κατά το 2017, να αφαιρείται αντίστοιχο ποσό από τα εισοδήματα του 2016 για τον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων, προκειμένου να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι να εμπίπτουν και να λάβουν την οικονομική ενίσχυση».
«Αν, για παράδειγμα, ήσουν δέκα μήνες άνεργος, εντός του 2017, θα αφαιρεθεί το αντίστοιχο ποσό των εισοδημάτων σου που αντιστοιχεί σε αυτούς τους μήνες από το 2016, ώστε να μπορείς να περάσεις το εισοδηματικό κριτήριο και να ενταχθείς στη λήψη της ενίσχυσης» ανέφερε.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, το 32% του πληθυσμού θα λάβει αυτήν την οικονομική ενίσχυση, ενώ η μέση ενίσχυση ανέρχεται άνω των 500 ευρώ. Όπως είπε, το μέρισμα θα καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το 2018 ενισχύεται ο προϋπολογισμός για τον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας κατά 300 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2017, «πόροι που προέρχονται από την επισκόπηση δαπανών». «Θα δοθούν 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδομάτων, 50 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων και 90 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών» συμπλήρωσε η ίδια.
Για το θέμα της ανεργίας, η υπουργός Εργασίας σχολίασε ότι παρατηρείται μία σταθερή τάση απομείωσής της. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι τα δεδομένα της βελτίωσης της οικονομίας με τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αρχίζουν να σημειώνονται, τα στοχευμένα προγράμματα της απασχόλησης που εκπονούνται και έχουν καλή απορροφητικότητα, καθώς και η εντατική δουλειά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ