Νόμος Κατσέλη: Αυτό είναι το νέο σχέδιο - Ποιες αλλαγές έρχονται και πώς να σώσεις το σπίτι σου
Προστασία πρώτης κατοικίας, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά και νέες απαιτήσεις των τραπεζών φέρνουν τα «πάνω- κάτω» στις ζωές εκατομμυρίων δανειοληπτών που βλέπουν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά μέρα με τη μέρα. Δεν είναι λίγα τα ελληνικά νοικοκυριά που έχασαν μεγάλο μέρος από το εισόδημά τους, και έφτασαν στο σημείο να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τη μισή δανειακή τους υποχρέωση, μπαίνοντας στη διασικασία να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη για να μην χάσουν το μοναδικό σπίτι που μπορεί να είχαν.
Ανάμεσα σε αυτούς τους δανειολήπτες, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, φαίνεται πως «ξεχωρίζουν» και οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι αν και μπορούσαν να καλύπτουν τα δάνειά τους, εκμεταλλεύτηκαν «παραθυράκια» του νόμου Κατσέλη για να μην πληρώνουν. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι το ένα τρίτο από τις 150.000 που έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη κατορθώνει, με διάφορες μεθόδους και πάντα αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου, να κερδίζει χρόνο και να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι περί τους 20.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια παραιτούνται αυτής.
Αυτές είναι οι αλλαγές που προωθούνται
- περιορισμός των αιτήσεων που εκκρεμούν προς εκδίκαση όπου σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η δικάσιμος έχει οριστεί το 2030
- αποτροπή του φαινομένου ώστε το δάνειο μετά τη ρύθμιση που δίνει το Δικαστήριο να ξανακοκκινίζει, ωστόσο ο δανειολήπτης να συνεχίζει να προστατεύεται για όσα χρόνια έχει αποφανθεί η ρύθμιση του δικαστηρίου
- να ληφθούν μέτρα ώστε, μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου οι δανειολήπτες να μην σταματούν στους 2 ή 3 μήνες να πληρώνουν και να «ξανακοκκινίζει» το δάνειο
- ενσωμάτωση στο νόμο Κατσέλη των βασικών αρχών του εξωδικαστικού συμβιβασμού για όσες αιτήσεις δεν έχουν εκδικαστεί, μέχρι την τροποποίηση του νόμου
«Περίπου το ένα τρίτο όσων έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές και εκμεταλλεύονται τον νόμο, με δυσμενείς συνέπειες για τις τράπεζες και τελικά σε βάρος όσων πραγματικά έχουν ανάγκη» υπογράμμισε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Θ. Καλαντώνης. Όπως ισχυρίστηκε, η πρακτική κατάργηση επί σειρά ετών των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης έχει θεριέψει το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Πώς να προστατεύσετε την πρώτη κατοικία σας
Βάσει των σημερινών, τωρινών δεδομένων καμία τράπεζα δεν μπορεί να πουλήσει σε fund δάνειο, το οποίο έχει ως υποθήκη πρώτη κατοικία, αξίας έως 140.000 ευρώ. Αυτό όμως είναι κάτι που παύει να ισχύει από 1/1/2018. Αυτό συμβαίνει γιατί ο νόμος για τις μεταβιβάσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων σε εταιρίες διαχείρισης έχει κάνει σχετική πρόβλεψη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (2017), άρα μέχρι τις 31/12/2017. Άρα, από το νέο έτος δεν θα υπάρχει προστασία για την πρώτη κατοικία. Νόμος Κατσέλη και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν φλέγοντα θέματα για την κυβέρνηση αναφορικά με τις συζητήσεις που κάνει το οικονομικό επιτελείο με τους δανειστές το τελευταίο χρονικό διάστημα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται -σύμφωνα με πληροφορίες- η προστασία της πρώτης κατοικίας να δοθεί με αντάλλαγμα την άμεση προώθηση των αλλαγών στο νόμο Κατσέλη. Όπως έχει επισημανθεί από την αρχή, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ν. Κατσέλη πηγαίνει χρονικά μέχρι τα τέλη του 2018.
Έτσι προστατεύεται η κύρια κατοικία με τον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη
- οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%: έως τις 40.800 ευρώ (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ) και η κύρια κατοικία του έχει αντικειμενική αξία μεταξύ 180.000 και 280.000 ευρώ (ζευγάρι: 220.000 και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί)
- οικογενειακό εισόδημα: δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, δηλαδή φθάνει έως τις 24.000 ευρώ (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ) και η κύρια κατοικία του έχει αντικειμενική αξία μεταξύ 120.000 και 220.000 (ζευγάρι:160.000 και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί)
«Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία με την κυβέρνηση για την προστασία από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Δεν υπάρχει κάποια συμφωνία. Υπάρχει η δική μας επιλογή στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, να επικεντρωθούμε στις μεγάλες υποθέσεις, διότι αυτή είναι η προτεραιότητα. Δεν σημαίνει όμως ότι μεταγενέστερα ότι υπάρχει κάποια συμφωνία ότι δεν θα συνεχίσουμε να κάνουμε πλειστηριασμούς», ανέφεραν με νόημα στελέχη των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι, βάσει μιας «προφορικής συμφωνίας» με τις τράπεζες, τα ακίνητα αξίας έως 300.000 ευρώ θα μείνουν εκτός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.