Ρέσλερ: «Δεν περιμένω θαύματα από την Ελλάδα»
Μία ημέρα πριν την άφιξή του στην Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ, άσκησε σκληρή κρητική στην Ελλάδα, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» (Handelsblatt).
«Δεν πρέπει να περιμένει κανείς από την Αθήνα θαύματα», δήλωσε ο κ. Ρέσλερ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει αρκετά γρήγορα ενόψει της νέας διεθνούς οικονομικής βοήθειας. Επίσης, προσέθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται θεμελιώδεις αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί το κλίμα για επενδύσεις.
Μεταξύ των απαιτούμενων αναδιαρθρώσεων, ο Γερμανός υπουργός δίνει προβάδισμα στις ιδιωτικοποιήσεις και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.
«Πρέπει να αποφασίσει τώρα η Ελλάδα πώς θα προχωρήσει», τόνισε, συγκρίνοντας τη χώρα μας με την Πολωνία και την Εσθονία. Για την τελευταία ανέφερε ότι ακολούθησε ένα σκληρό πρόγραμμα μετασχηματισμού και πέτυχε τους οικονομικού της στόχους.
Οπότε το ζητούμενο στην ελληνική περίπτωση είναι η υλοποίηση των διακηρυγμένων μέτρων.
Ο Γερμανός υπουργός ηγείται μιας πολυμελούς επιχειρηματικής αποστολής, με σκοπό να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που θα αποδώσει σε επενδύσεις κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Ωστόσο, ο κ. Ρέσλερ τόνισε στην τηλεόραση του ZDF ότι «όποιος επιθυμεί επενδύσεις από το εξωτερικό θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να επενδύσει και ο ίδιος στη χώρα του».
«Γερμανοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρχουν οι απαιτούμενες δομές. Και εδώ οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν ως υπόδειγμα», προσέθεσε.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, ο Φίλιπ Ρέσλερ μεταβαίνει στην Ελλάδα με «συγκεκριμένα αιτήματα».
«Βραχυπρόθεσμα μέτρα σωτηρίας» δεν αρκούν, είπε ο Γερμανός υπουργός. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να βοηθήσουμε για την ανοικοδόμηση της οικονομίας, τόνισε ο κ. Ρέσλερ χαρακτηρίζοντας το ταξίδι «μήνυμα».
Το μήνυμα, παρόλα αυτά, δεν διευκρινίζεται στο γερμανικό Τύπο. Η «Χάντελσμπλατ», πάντως, υπενθυμίζει τη θέση του Ρέσλερ για «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας. «Ως υπουργός είμαι υποχρεωμένος να μιλώ με ειλικρίνεια, για το τι είναι φρόνιμο από οικονομική σκοπιά», συνεχίζει να υποστηρίζει ο Γερμανός υπουργός. «Αυτή η συζήτηση μου θυμίζει το παραμύθι με τα "Καινούρια Ρούχα του Αυτοκράτορα": Τόλμησε κάποιος να πει αυτό που σκέφτονται όλοι. Παρόλα αυτά, κανένας δεν εξέφρασε δημόσια αυτό που και ο ίδιος θεωρεί ως σωστό».