Fitch για Ελλάδα: Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μπορεί στηρίξει την επιστροφή της στις αγορές
Fitch | ελληνικά ομόλογα: Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την επανέναρξη κανονικών εκδόσεων ομολόγων από την Ελλάδα, αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, με τίτλο «Η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μπορεί να στηρίξει την πλήρη επάνοδο στις αγορές».
Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση πλήρους πρόσβασης στην αγορά θα στηριχθούν από τη συνεχή συμμόρφωση της Ελλάδας με το πρόγραμμα βοήθειας και την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους προς τον επίσημο τομέα, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος κάνει τις παραδοχές αυτές στην πιστοληπτική του αξιολόγηση.
Οι κάτοχοι 20 διαφορετικών ομολόγων, με συνολικό κεφάλαιο περίπου 25 δισ. ευρώ -τα οποία εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012- συμφώνησαν να τα ανταλλάξουν με πέντε νέες εκδόσεις αναφοράς. Το ποσοστό συμμετοχής, περίπου 86%, υποδηλώνει ότι η ανταλλαγή θα επιτύχει τον στόχο για τη βελτίωση της ρευστότητας των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, στηρίζοντας τη μελλοντική πρόσβασή του στις αγορές, αναφέρει ο οίκος.
«Μία βιώσιμη επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές θα ήταν θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδα. Θεωρούμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι πιστωτές του επίσημου τομέα θα έχουν στόχο μία "καθαρή" έξοδο από το πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018, η οποία θεωρούμε ότι δεν θα περιλαμβάνει μία προληπτική πιστωτική γραμμή», σημειώνει ο Fitch.
«Η έκδοση χρέους στις αγορές θα επέτρεπε στην Ελλάδα να εξομαλύνει περαιτέρω το προφίλ της διάρκειάς του και να σχηματίσει ένα μεγάλο απόθεμα διαθεσίμων πριν από το τέλος του προγράμματος», αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι η πρόσβαση στις αγορές μπορεί να εξαρτηθεί από το αν φανεί πιθανό ότι θα επιτευχθούν οι προσδοκίες για ελάφρυνση του χρέους προς τον επίσημο τομέα. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος», συνεχίζει.
Το Σάββατο, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε μία τεχνική συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της για τις μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την αξιολόγηση. Αν εγκριθεί, η συμφωνία μπορεί να επικυρωθεί στις αρχές του νέου έτους. «Αυτό στηρίζει την άποψή μας (εκφρασμένη στην αξιολόγησή μας του Αυγούστου) ότι η τρίτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί χωρίς το επίπεδο πολιτικής και οικονομικής αστάθειας που προκλήθηκε σε ορισμένες προηγούμενες. Οι πολιτικοί κίνδυνοι αναφορικά με την τήρηση του προγράμματος φαίνεται να έχουν μειωθεί, μετά τη νομοθέτηση μη δημοφιλών μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση τα δύο τελευταία χρόνια (περιλαμβανομένων των δημοσιονομικών μέτρων για το 2019-2020), χωρίς να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της», σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας: «Ωστόσο, η ιδεολογική και πολιτική αντίσταση στην εφαρμογή είναι ακόμη φανερή και το υψηλό απόθεμα του δημόσιου χρέους και η άστατη ανάπτυξη σημαίνουν ότι μπορεί να είναι δύσκολη η συμμόρφωση με τη μετά το πρόγραμμα παρακολούθηση (η οποία θεωρούμε ότι θα είναι πιο έντονη από αυτή στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία».
Το Eurogroup του Ιουνίου επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, με στόχο τη διατήρηση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και από το 20% στη συνέχεια. Υπέδειξε, επίσης, ότι η σχέση μεταξύ της ελάφρυνσης του χρέους και της ανάπτυξης θα είναι ευέλικτη και θα λαμβάνει υπόψη την επίπτωση μη αναμενόμενων οικονομικών σοκ. «Αυτό αναμένεται ότι θα στηρίξει την εμπιστοσύνη της αγοράς και την πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα», αναφέρει ο Fitch.
«Αναβαθμίσαμε το αξιόχρεο της Ελλάδας τον Αύγουστο σε "B-", αντανακλώντας την άποψή μας ότι η βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης θα βελτιώνεται σταθερά, στηριζόμενη στη συμμόρφωση με το πρόγραμμα του ESM, τον μειωμένο πολιτικό κίνδυνο, τη βιώσιμη αύξηση του ΑΕΠ και πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία μας ότι η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος θα είναι ομαλή και το Eurogroup θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση του χρέους το 2018», καταλήγει ο Fitch.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων