Από «κόσκινο» το 2018 όλες οι φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας

Ποδαρικό με σαρωτικούς ελέγχους κάνει, με την έλευση του 2018, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και σε μια προσπάθεια να πατάξει τη φοροδιαφυγή, βάζει στο «μικροσκόπιο» φορολογικές υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο 2013-2017 και είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή και απόκρυψη εσόδων σε βάρος του Δημοσίου.

ΣΤΗΝ «ΤΣΙΜΠΙΔΑ» ΤΗΣ ΑΑΔΕ ΚΛΟΠΕΣ ΦΠΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΟΣ ΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Capital.gr, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσίλης υπέγραψε απόφαση, βάσει της οποίας το 2018 θα πραγματοποιηθούν συνολικά 24.750 φορολογικοί έλεγχοι από τις ελεγκτικές Υπηρεσίες ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ., ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π., και Δ.Ο.Υ.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι έλεγχοι θα διεξαχθούν σε τέσσερα κύρια σημεία που είναι τα εξής:

α. Αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας: Στις περιπτώσεις αυτές θα αναλάβει δράση το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕΠ.), συγκρίνοντας το άθροισμα των και μετρητών και της καθαρής αύξησης των τραπεζικών τους υπολοίπων με το εισόδημα που δήλωσαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Εάν, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, διαπιστώνονται διαφορές, τότε αυτό θα συνεπάγεται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας, άρα θα «χρεώνεται» ως εισόδημα στους φορολογούμενους και θα τους επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος που αναλογεί, πρόσθετος φόρος και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

β. Λογιστικές διαφορές σε επίπεδο επιχειρήσεων: Οι υποθέσεις αυτές θα τελούν υπό τον έλεγχο του Κέντρο Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ.), τα κλιμάκια του οποίου θα έχουν ως στόχο να εξακριβώσουν, εάν οι επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλωθεί από τις επιχειρήσεις έγιναν προς όφελός τους. Εφόσον και εδώ διαπιστώνονται διαφορές, τότε θα βεβαιώνεται και ο αντίστοιχος φόρος εισοδήματος.

γ. Απάτες και κλοπές ΦΠΑ: Σε αυτές τις περιπτώσεις θα ελέγχονται όλες οι κυκλικές συναλλαγές, με τη βοήθεια ενός ειδικού λογισμικού.

δ. Δαπάνες που δεν έγιναν στο πλαίσιο της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας: Τα Τμήματα Ελέγχου των Δ.Ο.Υ. θα ξεκινήσουν σαρωτικούς ελέγχους στις επαγγελματικές δαπάνες που έχουν δηλώσει επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ώστε να διαπιστωθεί σε ποιες υποθέσεις υπάρχει «μαύρη τρύπα».

Σχετικές ειδήσεις