Το καλό και το κακό «παιδί» της τρόικα

Πορτογαλία - Ελλάδα. Βίοι παράλληλοι, καθώς...

Το καλό και το κακό «παιδί» της τρόικα
3'

Πορτογαλία - Ελλάδα. Βίοι παράλληλοι, καθώς οι δυο χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρέους με τους λαούς να βασανίζονται από σκληρά μέτρα λιτότητας που επιβάλλει η Τρόικα.

Ανάμεσα σε Ελλάδα και Πορτογαλία βέβαια, παρατηρούνται τεράστιες διαφορές όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Οι Ίβηρες ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες της Τρόικα, έχοντας εξασφαλίσει πολιτική συναίνεση, σε αντίθεση με τη χώρα μας, που όχι μόνο κανείς δεν συναινεί σε τίποτα, αλλά οι μεγαλύτερες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, το οποίο «φλέγεται» εδώ και καιρό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μισθοί. Οι Πορτογάλοι μετά την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, καθιέρωσαν με νόμο τον πιο χαμηλό μισθό στην Ευρωζώνη, κάτι που η Τρόικα ζητά επίμονα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τουλάχιστον μέχρι στιγμής εμφανίζεται αρνητική σε αυτό το ενδεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία από την Πορτογαλία αναφέρουν ότι ο κατώτατος μισθός είναι στα 560 ευρώ ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός, βάσει της εθνικής συλλογικής σύμβασης, είναι στα 780 ευρώ.

Τα στελέχη της Τρόικα πριν από λίγες μέρες διεμήνυσαν, πως «οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να μειωθούν, ώστε το επίπεδό τους να είναι αντίστοιχο με το επίπεδο της ελληνικής οικονομίας».

Οι επικεφαλής εξακολουθούν να θεωρούν τα εργασιακά στην περίπτωση της Ελλάδας βασικό θέμα για να κλειδώσει η εκταμίευση της έκτης δόσης, σε σημείο εμμονής σχετικά με την Γενική Κλαδική Σύμβαση και τα επίπεδα των μισθών στο ιδιωτικό τομέα, με βάση και το περίφημο email που διέρρευσε για τα εργασιακά.

Και την ώρα που εμείς έχουμε μπλέξει με Εθνικές, Κλαδικές και Επιχειρησιακές συμβάσεις οι Πορτογάλοι δεν έχουν την διάθεση να συζητήσουν το παραμικρό, αλλά μόνο να εφαρμόσουν εντολές. Δεν θεωρείται τυχαίο πως ο τωρινός πρωθυπουργός της χώρας ακολουθεί μιας αυξημένης λιτότητας πολιτική σε σχέση με αυτή που είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του.

Συνέπεια της Πορτογαλικής πολιτικής είναι να δίνονται συνεχώς εύσημα, ενώ ο Πολ Τόμσεν έχει δηλώσει πεπεισμένος πως η χώρα δεν θα χρειαστεί δεύτερο ευρωπακέτο. Στην δική μας περίπτωση το νέο πακέτο είχε θεωρηθεί εδώ και καιρό δεδομένο, κάτι που αποφασίστηκε με την συμφωνία της 21ης Ιουλίου, ενώ πλέον το σχέδιο αυτό έχει εγκαταλειφθεί και πάμε για το περιβόητο «κούρεμα».

Οι πορτογάλοι λοιπόν θεωρούνται τα καλά παιδιά των ΕΚΤ,Ε.Ε. και ΔΝΤ με αποτέλεσμα να παίρνουν τις δόσεις, χωρίς να παρατηρούνται ιδιαίτερα προβλήματα, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η έκτη δόση έχει μετατραπεί σε θρίλερ του οποίου κάνεις δεν γνωρίζει την κατάληξη.

Πάντως αν θέλει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους, δεν πρέπει να παραβλέψει πως η πορτογαλική οικονομία παρουσιάζει αύξηση του ελλείμματος στο 8,3% του ΑΕΠ, ποσοστό που απέχει σημαντικά από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή το 5,9% μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτές οι αρνητικές επιδόσεις της πορτογαλικής οικονομίας ενδέχεται να οδηγήσουν την κυβέρνηση στη λήψη περαιτέρω μέτρων.

Εύκολα λοιπόν μπορούμε να συμπεράνουμε πως πρόκειται για δυο πολιτικές τακτικές. Από τη μια αυτή της απόλυτης υπακοής και από την άλλη αυτή της άρνησης και των καθυστερήσεων. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματα τους. Μήπως οι Πορτογάλοι την «πατήσουν» και βγουν κερδισμένοι οι Έλληνες; Το μέλλον θα δείξει....

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή