Πλειστηριασμοί: Πώς μπορείτε να σώσετε την πρώτη κατοικία
Μπορεί οι γενικές διατάξεις να προβλέπουν πλειστηριασμούς ακινήτων ακόμη και για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία άνω των 500 ευρώ, ωστόσο υπάρχει διαδικασία με την οποία μπορούν να προστατεύσουν το σπίτι που στεγάζουν εκείνους και την οικογένειά τους.
Συγκεκριμένα στο έγγραφο της ΑΑΔΕ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 26 Οκτωβρίου 2017 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «υποχρέωση έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών που ορίζει ο νόμος δεν υφίσταται εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος».
Ο προισταμένος της Εφορίας δεν είναι υποχρεωμένος να βγάλει στο σφυρί ακίνητο οφειλέτη εφόσον υποβληθεί αίτηση από τον οφειλέτη και αποδεδειγμένα η κατοικία που πρόκειται να εκπλειστηριαστεί είναι η κύρια και μοναδική κατοικία οφειλέτη η επιφάνεια της οποίας καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες διαβίωσης αυτού και της οικογένειάς του και η αντικειμενική της αξία δεν απέχει σημαντικά από τα όρια για την απαλλαγή της απόκτησης κύριας κατοικίας από τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων.
Δε μπορεί ουσιαστικά να εκπλειστηριαστεί από την Εφορία η κύρια και μοναδική κατοικία του οφειλέτη που είναι έως 70 τετραγωνικά για άγαμο ή έγγαμο προσαυξανόμενη κατά 20 τετραγωνικά για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 25 τετραγωνικά για καθένα από το τρίτο και τα επόμενα.
Έτσι για έναν έγγαμο με δύο παιδιά το όριο προστασίας είναι τα 110 τετραγωνικά.
Θα πρέπει επίσης η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην ξεπερνά κατά πολύ για τον άγαμο τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο τα 250.000 ευρώ, όριο το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα πρώτα δύο παιδιά του και 30.000 ευρώ για το τρίτο και τα επόμενα.
Έτσι για μία τετραμελή οικογένεια προστατεύεται η κατοικία αντικειμενικής αξίας έως και λίγο παραπάνω από 300.000 ευρώ.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ