Εξωδικαστικός: Από Φεβρουάριο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ
Σε εγρήγορση βρίσκεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), προκειμένου από (1/2/2018) να δοθεί η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τη ρύθμισή τους σε έως και 120 δόσεις.
Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο επικεφαλής της ΕΓΔΙΧ, Φώτης Κουρμούσης, επισήμανε πως σε αυτή την κατεύθυνση, εκδόθηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, μέσα στην περίοδο των γιορτών.
Ειδικότερα, ο ίδιος εξήγησε πως εφόσον γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, από τον προσεχή Φεβρουάριο οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπαίνουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού (www.keyd.gov.gr/) για να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης των χρεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να απευθυνθούν στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα υπόλοιπα χρέη τους, κάνοντας χρήση «εργαλείων όπως ο κώδικας δεοντολογίας», κατά τα λεγόμενά του.
Επιδίωξη της ΕΓΔΙΧ είναι σε τελική φάση να δοθεί αυτή η δυνατότητα για το σύνολο των οφειλετών, καθώς σήμερα η νομοθεσία καλύπτει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ύψος χρεών προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και 50.000 ευρώ, «κάτι που αφορά πάνω από το 90%», σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση. Στρατηγικά, πρόσθεσε, υπάρχει η βούληση μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε «να ενταχθεί και το υπόλοιπο περίπου 10%, που θα απολαμβάνει τα ίδια οφέλη ρυθμίσεων».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η όποια επιδιωκόμενη αλλαγή στη ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα τεθεί, επισήμως, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς εφόσον «τρέξει» και καταγραφούν αποτελέσματα, δηλαδή από τον Μάρτιο και μετά. Μεταξύ αυτών είναι και η πρόταση των εμπόρων για… θεωρητική αύξηση του ορίου των 50.000 ευρώ, μέσω του διαχωρισμού οφειλών, που είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος.
Για παράδειγμα, στις 50.000 ευρώ μπορεί να συμπεριλαμβάνονται χρέη τα οποία δεν αφορούν στο Δημόσιο, π.χ. πρόστιμα ή προσαυξήσεις ή εκχωρήσεις ενοικίων στην εφορία. Με άλλα λόγια, άλλο τι οφείλεται απευθείας στο Δημόσιο και άλλο τι μπορεί να οφείλεται σε κάποιο ιδιώτη και να έχει εκχωρηθεί στο Δημόσιο. Προβαίνοντας, λοιπόν, ο επιχειρηματίας σε αυτό το διαχωρισμό θα μπορεί θεωρητικά να αυξήσει το όριο των 50.000 ευρώ.
Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, οι οποίες πέραν από το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία μπορούν -μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού- να υποβάλλουν αίτηση ρύθμισης χρεών που αφορά και σε τράπεζες και λοιπούς πιστωτές, η ΕΓΔΙΧ έχει …στα σκαριά ένα σύστημα αυτόματης παραγωγής μελέτης βιωσιμότητας.
Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία καλύπτει μικρές επιχειρήσεις και εκτιμάται πως θα τεθεί σε ισχύ το συντομότερο μέσα στον Φεβρουάριο είναι να παράγεται η μελέτη βιωσιμότητας αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα, «ώστε να μη χρειάζεται ούτε καν να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους είτε οι εν λόγω επιχειρήσεις είτε οι λογιστές τους εφόσον τους ζητηθεί η συγκεκριμένη μελέτη επί παραδείγματι από μια τράπεζα» κατά τα λεγόμενα του κ. Κουρμούση.
«Η απλοποίηση της διαδικασίας στοχεύει στο να παρέχονται και από τις τράπεζες και από το Δημόσιο πολύ καλύτερες ρυθμίσεις για τις οφειλές τους, ρυθμίσεις που θα στηρίζονται πάνω σε μελέτη», όπως κατέληξε.
Από τους λίγους μήνες που «τρέχει» ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (άνοιξε για υποβολή αιτήσεων από 3.8.2017) προκύπτει πως η πλειονότητα των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε ρύθμιση οφειλών -αξιοποιώντας το μηχανισμό- κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο.
«Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις» οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, ενώ στατιστικά η αμέσως επόμενη κατηγορία όσων αναζητούν πληροφορίες για να μειώσουν τις οφειλές τους αφορά εταιρίες που χρωστούν «από 50.000 έως περίπου 300.000 ευρώ», με πολύ μικρό ποσοστό να έχουν οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ και να επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.
Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος