Γιώργος Τσίπρας: Η Ελλάδα στην ατζέντα παγκόσμιων επενδυτών
«Έχουμε ήδη μπει στην επενδυτική ατζέντα μεγάλων παγκόσμιων επενδυτών» τονίζει και παράλληλα επισημαίνει πως υπάρχουν έτοιμοι επενδυτές οι οποίοι περιμένουν να δουν συγκεκριμένα «ορόσημα», όπως την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης που γίνεται αυτές τις ώρες ή την έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι.
ο Γιώργος Τσίπρας σημειώνει πως η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στις αγορές δείχνει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού τουλάχιστον των τελευταίων δύο ετών έπιασαν τόπο και ότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλος μιας περιόδου που ο λαός υπέφερε, η οικονομία έπασχε και το μέλλον φάνταζε αβέβαιο.
«Πλέον, με τον πλέον έγκυρο -και από τους δανειστές μας- τρόπο αναγνωρίζεται η πρόοδος της χώρας, το γεγονός ότι μπορεί πλέον να στηριχτεί στα πόδια της αλλά και να χαράξει η ίδια το μέλλον της», συμπληρώνει. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η έξοδος στις αγορές και το τέλος του προγράμματος οδηγούν και στην έξοδο από την ασφυκτική εποπτεία.
Αναδεικνύοντας τη σημασία αυτής της εξέλιξης, προτάσσει πως «η χώρα θα λειτουργεί περισσότερο αυτόβουλα, με μόνους περιορισμούς τις κοινές πολιτικές που έχουν όλες οι χώρες στο πλαίσιο της ευρωζώνης, συν την αποπληρωμή του χρέους» και επισημαίνει ότι η έξοδος θα είναι τόσο πιο καθαρή όσο πιο ευνοϊκή είναι η ρύθμιση του χρέους.
Προς επίρρωση της εκτίμησής του για έκρηξη της επενδυτικής δραστηριότητας τα προσεχή χρόνια, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού παρατηρεί, πως αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία και εξηγεί πως «αυτό διαφαίνεται από την εξαιρετική επίδοση των τελευταίων δύο ετών στην προσέλκυση Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΞΑΕ)» και αναλύει ότι το 2016, οι καθαρές εισροές ΞΑΕ έφθασαν τα 2,8 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί από το 2008, πριν από την έναρξη της κρίσης, ενώ το 2017, με στοιχεία δεκαμήνου, αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 36%.
Χαρτογραφώντας το νέο επενδυτικό τοπίο που αναδύεται, αναφέρει πως «οι επενδύσεις που γνωρίζουμε ότι κυοφορούνται είναι στον κλάδο του τουρισμού, της ενέργειας, της βιομηχανίας με έμφαση στα τρόφιμα και στα φάρμακα, των logistics και μεταφορών και των ασφαλειών».
Πηγή: Αθηναϊκό - Μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων