Πλειστηριασμοί: Κάθε μήνα 1.000 «κόκκινα» ακίνητα στο σφυρί
Αντιμέτωπος με πλειστηριασμό θα βρεθεί πολύ σύντομα ένας στους εφτά δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια είτε στεγαστικά είτε επιχειρηματικά.
Με αντάλλαγμα τη δόση ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση φέρεται να έδωσε το «πράσινο» φως για τη διενέργεια τουλάχιστον 130.000 πλειστηριασμών σε βάθος τετραετίας, φέρνοντας με τον τρόπο αυτό αντιμέτωπους 900.000 «κόκκινους» δανειολήπτες μεταξύ αυτών 485.000 από το στεγαστικό και 400.000 από το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο.
Μάλιστα οι τράπεζες προκειμένου να μείνουν πιστές στις δεσμεύσεις για μείωση 13,5 δισ. ευρώ των μη εξυπηρετούμενων δανείων από ρευστοποιήσεις εκ των οποίων το 30% δηλαδή 4 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους πλειστηριασμούς, πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό τους σε 1.000 κάθε μήνα από τον προσεχή Μάρτιο και σε 2.000 επίσης σε μηνιαίο επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2018.
Ο ετήσιος μάλιστα στόχος είναι οι πλειστηριασμοί να προσεγγίζουν τους 40.000 για τα επόμενα τρία χρόνια. Όπως φαίνεται λοιπόν το κύμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μοιραία θα συμπαρασύρει και δανειολήπτες οι οποίοι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους.
Αύξηση των αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη
Την υπαγωγή τους στο νόμο Κατσέλη διεκδικούν πλέον μαζικά οι δανειολήπτες με τον αριθμό των σχετικών αιτήσεων να εμφανίζει το τελευταίο διάστημα αυξητική πορεία. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους η αυστηροποίηση που επίκειται στο νόμο σε συνδυασμό με τη λήξη της ισχύος του στα τέλη του χρόνου αναγκάζει τους οφειλέτες να «τρέξουν» τις διαδικασίες δυσχεραίνοντας έτσι τη δουλειά των αρμόδιων τμημάτων τραπεζών που έχουν αναλάβει τις ρυθμίσεις.
Ακόμη και να μη δικαιούνται να υπαχθούν στο συγκεκριμένο νομικό καθεστώς ο χρόνος που κερδίζουν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης φέρεται να λειτουργεί υπέρ τους, εξηγούν νομικοί κύκλοι. Προσθέτοντας πως με τις αλλαγές που προβλέπονται, όπως για παράδειγμα η άρση τραπεζικού απορρήτου, το «ξεκαθάρισμα» θα γίνεται από την αρχή.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος