Ο Θ. Σκορδάς για τη φορολογία του πετρελαίου θέρμανσης
Στόχος του είναι ο συγκερασμός της ταμειακής ανάγκης του δημοσίου με το κοινωνικό κράτος.
Έχοντας επισημάνει την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος «Ήφαιστος» με το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων, προχωρεί στην διατύπωση μιας αρκετά πρωτότυπης ιδέας.
Συγκεκριμένα, προτείνει να πιστώνεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ κάθε ακινήτου κύριας κατοικίας με ένα ποσό που αντιστοιχεί στον υπολογιζόμενο με αντικειμενικό τρόπο φόρο κατανάλωσης για την αναγκαία ποσότητα πετρελαίου.
«Με αυτό τον τρόπο, κάθε νοικοκυριό προμηθεύεται το αναγκαίο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, χωρίς στην πραγματικότητα να επιβαρύνεται από την εξομοίωση του φόρου» διευκρινίζει ο ίδιος.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα λειτουργεί και ως «κίνητρο για περαιτέρω οικονομία στην κατανάλωση πετρελαίου, με ό,τι θετικό συνεπάγεται μια τέτοια καταναλωτική συμπεριφορά για τις εισαγωγές πετρελαιοειδών στη χώρα μας».
Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο;
Ο κ. Σκορδάς προτείνει τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η εφαρμογή του προτεινόμενου μέτρου:
Άξονας πρώτος: Διακρίνουμε τη χώρα σε τρεις κλιματολογικούς τομείς (π.χ. Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) και κάθε τομέα σε τρεις υψομετρικές ζώνες (π.χ. 0-100m, 101-300m, παραπάνω των 300). Ειδικοί επιστήμονες, όπως μετεωρολόγοι και άλλοι, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να προτείνουν την προσφορότερη λύση.
Παραμετροποιούμε συντελεστή βαρύτητας (π.χ. για τον τομέα της νότιας Ελλάδας και στη χαμηλή υψομετρική ζώνη, 1) αυξανόμενο ανάλογα με την ζώνη και τον τομέα.
Άξονας δεύτερος: Θεωρούμε ότι είναι ικανοποιητικός χώρος στέγασης τα 35 τετραγωνικά ανά άτομο (π.χ. 140 τετραγωνικά για την τυπική τετραμελή οικογένεια). Μπορούμε επίσης να παραμετροποιήσουμε σειρά κοινωνικών κριτηρίων για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία, και υπερήλικες.
Άξονας τρίτος: Κοστολογούμε για κάθε κλιματολογικό τομέα και υψομετρική ζώνη μέση κατανάλωση πετρελαίου με βάση την μέση θερμοκρασία των τελευταίων δέκα ετών.
Ουσιαστικά η πρόταση του κ. Σκορδά συνίσταται στη χρήση κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων κατά την επιβολή του εξισωμένου φόρου θέρμανσης, ώστε η εξίσωση της φορολόγησης πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης να μην οδηγήσει σε αδικίες λόγω κοινωνικής ή γεωγραφικής θέσης που αναπόφευκτα θα επιφέρει η άνευ διαφοροποιήσεων επιβάρυνση των νοικοκυριών.