Πώς θα πάρετε προσωρινή σύνταξη με ένα κλικ - Δείτε αναλυτικά τα ποσά
Προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής τους θα παίρνουν όσοι ασφαλισμένοι κάνουν ηλεκτρονικά (και μόνον) την αίτηση συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ, με υπεύθυνη δήλωσή τους.
Στη δήλωση θα αναγράφουν οι ίδιοι (μέχρι να γίνει ο τελικός έλεγχος) τον χρόνο ασφάλισής τους, τον μέσο όρο των μηνιαίων τους αποδοχών από το 2002 έως το έτος πριν την υποβολή αίτησης (π.χ. από 2002 ως και 2017) και κυρίως ότι πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση.
Στην πράξη, θα πάρουν ως προσωρινή το 80% της κανονικής τους σύνταξης, είτε γήρατος, είτε αναπηρίας, είτε λόγω θανάτου, με βάση ό,τι δηλώσουν.
Αν κατά τον τελικό έλεγχο, όμως, που θα κάνει ο ΕΦΚΑ μετά από μήνες στον φάκελό τους, αποδειχθεί ότι δήλωσαν ελλιπή στοιχεία (όπως π.χ. μεγαλύτερο μισθό ενώ βγαίνει μικρότερος ή ένσημα που δεν βρέθηκαν στα Ταμεία και κόβουν τον χρόνο ασφάλισης), τότε θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να επιστρέψουν ίσως και όλο το ποσό των μηνιαίων προσωρινών συντάξεων που έλαβαν με τη δική τους δήλωση, χωρίς να αποκλείεται να μείνουν και χωρίς οριστική σύνταξη, αν ο ΕΦΚΑ τους πει ότι τελικά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δεν έχουν για παράδειγμα 35ετία, 40ετία ή 15ετία, επειδή λείπει έστω και ένα (1) ένσημο από την εργασιακή – ασφαλιστική τους πορεία.
Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ό,τι πήραν θα πρέπει να το επιστρέψουν και αυτό θα αναφέρεται ρητώς στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλουν και θα υπογράψουν μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης.
Το μέτρο της προσωρινής σύνταξης στο 80% της οριστικής είναι παγίδα για τους περισσότερους ασφαλισμένους γιατί θα πρέπει οι ίδιοι να δηλώσουν πόσα χρόνια έχουν με ένσημα και με τι μισθό, ενώ θα έπρεπε να το κάνει ο ΕΦΚΑ ως υπεύθυνος κρατικός φορέας ώστε να μην πέσουν σε λάθη οι ασφαλισμένοι.
Η διάταξη για χορήγηση προσωρινής σύνταξης μπήκε ωστόσο στο άρθρο 2 του ν. 4499/2017, για να διευκολύνει μια μερίδα ασφαλισμένων (π.χ. Δημόσιο, υπαλλήλους ΙΚΑ και άλλων ΝΠΔΔ), οι οποίοι λόγω σταθερών αποδοχών για πολλά έτη μπορούν να υπολογίσουν «στο περίπου» το 80% της κανονικής τους σύνταξης με ποσό που είναι μεγαλύτερο από αυτό που θα έπαιρναν αν υπέβαλαν την αίτηση σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονική.
Ο νόμος 4499/2017 λέει ότι ναι μεν με την ηλεκτρονική αίτηση ο ασφαλισμένος παίρνει το 80% της οριστικής σύνταξης (δηλαδή 800 ευρώ αν η κανονική βγαίνει στα 1.000 ευρώ), αλλά λέει ταυτόχρονα ότι όποιος θέλει κάνει την αίτηση «στο χαρτί» και παίρνει ως προσωρινή το 50% του μισθού που είχε στο τελευταίο δωδεκάμηνο αλλά με ανώτατο πλαφόν προσωρινής σύνταξης τα 768 ευρώ.
Με έντυπη αίτηση θα πάρουν ως προσωρινή το 50% του μισθού του τελευταίου δωδεκαμήνου αλλά το πλαφόν της σύνταξης είναι στα 768 ευρώ. Δηλαδή με μισθό 2.000 ευρώ και έντυπη αίτηση, η προσωρινή θα είναι το 50% και μέχρι 768 ευρώ, όχι 1.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο (κυρίως όσοι κάνουν αίτηση με ασφάλιση ΟΑΕΕ) να πάρουν προσωρινή 768 ευρώ αλλά η οριστική να βγει στα 650 ευρώ, οπότε θα επιστρέψουν 128 ευρώ για κάθε μήνα που είχαν την προσωρινή των 768 ευρώ όταν βγει η οριστική των 650 ευρώ.
Η προσωρινή, είτε με ένα Ταμείο είτε με διαδοχική ασφάλιση, θα πρέπει να βγαίνει σε δύο μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης όλων των δικαιολογητικών και από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν πρόκειται για αναπηρική σύνταξη.
Στην περίπτωση χορήγησης μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος το ποσό της προσωρινής μειώνεται αντίστοιχα για κάθε μήνα που υπολείπεται της συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης.
Στην προσωρινή σύνταξη λόγω αναπηρίας οι ασφαλισμένοι δικαιούνται το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης και τμήμα του ποσού αυτού αποτελεί την εθνική σύνταξη που είναι συνάρτηση της αναπηρίας τους. Με αναπηρία 80% και άνω χορηγείται το πλήρες ποσό των 384 ευρώ, με αναπηρία από 67% έως και 79,99% χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 288 ευρώ, με αναπηρία από 50% έως και 66,99% χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης, δηλαδή 192 ευρώ.
Στις δε συντάξεις χηρείας η προσωρινή είναι το 50%… από το 50% της σύνταξης του θανόντος, αφού πρώτα επανυπολογιστεί. Δηλαδή αν ο θανών είχε 1.200 ευρώ σύνταξη πριν τον νόμο Κατρούγκαλου (πριν τις 13/5/2015) και με τον επανυπολογισμό η σύνταξη βγει στα 900 ευρώ, τότε η χήρα δικαιούται ως οριστική σύνταξη το 50%, δηλαδή 450 ευρώ, και ο ΕΦΚΑ θα της δώσει ως προσωρινή το μισό, δηλαδή 225 ευρώ. Επειδή όμως μπήκε και εδώ πλαφόν, θα πάρει 360 με 384 ευρώ και όταν βγει η οριστική των 450 ευρώ θα της πιστωθεί η διαφορά.
Δεν παίρνουν προσωρινή όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και πάνω από 15.000 στο πρώην ΕΤΑΑ. Αντίθετα, αν έχουν κάνει αναγνώριση πλασματικού χρόνου, παίρνουν προσωρινή, αλλά συμψηφίζουν την εξαγορά από το ποσό της σύνταξης.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος