Θέμα χρόνου η δημοσιοποίηση των φοροφυγάδων

Θέμα χρόνου είναι η δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων που χρωστούν στο δημόσιο πάνω από 150.000 ευρώ, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Η Αρχή απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών έκρινε ότι είναι «συνταγματικό ανεκτό» το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο επέλεξε ο Έλληνας νομοθέτης «ως καταρχήν πρόσφορο για την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το Κράτος, σε εποχή ιδιαίτερα δυσμενούς πορείας των δημοσίων οικονομικών».

Αντίθετα, η Αρχή έκρινε ότι δεν πρέπει να δημοσιεύονται :
*Ονόματα οφειλετών χρεών που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης.
*Στοιχεία ανηλίκων οφειλετών.
*Στοιχεία αποβιωσάντων οφειλετών.Οι όροι δημοσίευσης

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Αρχής τα ονόματα των μεγαλοοφειλέτων θα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας υπό τους εξής, όμως όρους:

*Η δημοσιοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά οφειλές από φόρους, δασμούς και λοιπά βάρη , για τα οποία οι Έλληνες πολίτες υποχρεούνται εκ του Συντάγματος να συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.

*Θα πρέπει να υπάρχει οριστικοποίηση της φορολογικής ενοχής ,η οποία επέρχεται είτε με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας για την άσκηση προσφυγής κατά της πράξης καταλογισμού φόρου, είτε με την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σχετικά με την ύπαρξη και το ύψος της οφειλής.

*Θα πρέπει να υπάρχει προηγούμενη έγκαιρη έγγραφη ενημέρωση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου οφειλέτη για την επικείμενη δημοσιοποίηση και να του χορηγηθεί προθεσμία, τουλάχιστον 15 ημερών, για να προβεί στην τακτοποίηση της οφειλής τους.

*Θα πρέπει να ταυτοποιείται επαρκώς ο αναφερόμενος οφειλέτης, με τη δημοσιοποίηση του επωνύμου του, του ονόματός του, του ΑΦΜ του και του ονόματος του πατέρα του , αποκλειομένης της χρήσης άλλου προσδιοριστικού της ταυτότητάς του στοιχείο.