Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το ελληνικό «κούρεμα»

Οι ηγέτες των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών (G20) είπαν το Σάββατο ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Οκτωβρίου την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου για την αντιμετώπιση της κρίσης που θα περιλαμβάνει την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και την μείωση του ελληνικού χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο.


Η Γερμανία φαίνεται να επιμένει σε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 50 -60%, με την Γαλλία όμως να πιέζει για αναδιάρθρωση σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης του 35 -40%. Και αυτό γιατί οι Γάλλοι φοβούνται ότι ένα «haircut» τόσο μεγάλο όσο αυτό που προτείνουν οι Γερμανοί θα οδηγήσει σε πιστωτικό γεγονός (credit event) και θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.


Μάλιστα στις διαπραγματεύσεις τους με την Γερμανία επικαλούνται και το παράδειγμα της Ισπανίας και της Ιταλίας, που έχουν μπει στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης.
Σε αυτό που συμφωνούν πάντως και οι δύο πλευρές είναι ότι η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου πρέπει να αλλάξει και ότι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δηλαδή οι απώλειες για τους ιδιώτες επενδυτές που κατέχουν ελληνικά ομόλογα πρέπει να είναι μεγαλύτερες του 21%.


Ενδεικτικές οι δηλώσεις Σόιμπλε την Κυριακή. Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς περικοπή του χρέους της χώρας, πιθανότατα μεγαλύτερη από αυτήν που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr