«Βόμβα» - Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και για χρέη στα Ταμεία
Από αυτά τα 2 δισ. ευρώ έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης» από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.
Μένουν τα υπόλοιπα 29 δισ. ευρώ που είναι άγνωστο αν θα επιστρέψουν δεδομένου ότι εγκαταλείπουν τις ρυθμίσεις ακόμη και όσοι έχουν δόσεις των 100 ευρώ το μήνα.
Από τους 270.000 οφειλέτες που είχαν ρύθμιση ως 100 δόσεις εγκατέλειψαν περίπου οι 160.000, ενώ ολοκλήρωσαν τη ρύθμιση περίπου 26.000 οφειλέτες .
Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2017 οι ενεργές ρυθμίσεις για όλους τους τύπους ρύθμισης (12 έως 100 δόσεις) είναι συνολικά 71.048 και το ρυθμιζόμενο ποσό σχεδόν 2 εκατ. ευρώ.
Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο
Κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο βρίσκονται τα «φρέσκα» χρέη αυτά δηλαδή που μένουν απλήρωτα εντός του εξαμήνου με το όπλο της δέσμευσης και των κατασχέσεων των τραπεζικών λογαριασμών .
Όσον αφορά στο προφίλ των οφειλετών που θα μπουν για τα καλά στο στόχαστρο το 2018, αυτοί είναι όσοι θεωρούνται ότι έχουν να δώσουν και δεν πληρώνουν και χαρακτηρίζονται « μη συνεργάσιμοι» , καθώς και όσοι χαρακτηρίζονται με «μη συνεργάσιμοι» αλλά η οφειλή τους θεωρείται βιώσιμη δηλαδή τα λεφτά που χρωστούν μπορούν να εισπραχθούν είτε από κατασχέσεις είτε από πλειστηριασμούς.
Τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 31 δισ. ευρώ και προέρχονται από 1, 2 εκατ. οφειλέτες που τους έχει «φακελώσει» το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών από τα στοιχεία που έστειλαν οι «πρωτογενείς» φορείς δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ , το ΕΤΑΑ , ο ΟΓΑ, και άλλα μικρότερα Ταμεία.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος