Reuters: Στο 50% το ελληνικό «κούρεμα»

Οι ηγέτες της Ευρωζώνης πιθανόν θα ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία) να υποστούν απώλειες της τάξης του 50% στα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν , σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε το πρακτορείο Reuters.

Reuters: Στο 50% το ελληνικό «κούρεμα»
1'

Σύμφωνα με την ενδιάμεση (median) εκτίμηση 43 οικονομολόγων, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν «κούρεμα»50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα - με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η επιβολή ενός κουρέματος της τάξης του 50% θα ήταν σημαντική για δύο λόγους.

Πρώτον συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.

Δεύτερον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν κούρεμα έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα κούρεμα της τάξης του 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.

Πράγματι, έξι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%.

Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται ακόμη 50 δισ. ευρώ.

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή