Μοσκοβισί: Αυτές είναι οι τέσσερις προϋποθέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα
Για εντυπωσιακή βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας έκανε λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ο οποίος κάλεσε τους θεσμούς «να εργαστούν επί πραγματικών δεδομένων» ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και της συμφωνίας για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα - «Μεταρρυθμίσεις, δεσμεύσεις και εποπτεία και μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος»
Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μοσκοβισί αναφέρθηκε σε τέσσερις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν ως το Eurogroup κατά το οποίο οι Βρυξέλλες στοχεύουν σε μια συνολική συμφωνία για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η πρώτη και βασική προϋπόθεση είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης εντός του Μαΐου. Προκειμένου να συμβεί αυτό, ο Π. Μοσκοβισί κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν επί «πραγματικών δεδομένων», τονίζοντας ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά. «Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους τα τελευταία χρόνια» ανέφερε χαρακτυηριστικά ο Π. Μοσκοβισί.
Εξήγησε, δε, ότι οι αποφάσεις θα βασιστούν στις προβλέψεις για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας και πάνω σε αυτό το θέμα υπάρχει συζήτηση μεταξύ των θεσμών. Ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν πάνω σε «ρεαλιστικά στοιχεία», σημειώνοντας ότι το πνεύμα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι πολύ εποικοδομητικό και οι συζητήσεις μεταξύ των θεσμών γίνονται με «ειλικρινή» και «ανοιχτό» τρόπο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή προβλέπει για την Ελλάδα ανάπτυξη της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019.
Εξάλλου, η δεύτερη προϋπόθεση που θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί ως το Εurogroup της 21ης Ιουνίου, είναι η «μετά το πρόγραμμα εποχή». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι μετά τη λήξη του προγράμματος στις 20 Αυγούστου, πολλές μεταρρυθμίσεις και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο εποπτείας των στόχων. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, ούτε για κάτι που θα μοιάζει με πρόγραμμα, διότι είναι επιθυμία όλων η Ελλάδα να ξαναγίνει κανονικό μέλος της ευρωζώνης.
Η τρίτη προϋπόθεση είναι η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από το Πάσχα και η οποία θα συζητηθεί στο Eurogroup του Απριλίου στη Σόφια.
Τέταρτον, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ εντατική και για τις 100 ημέρες που απομένουν», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές η Ελλάδα να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα. «Όλες οι χώρες της ευρωζώνης θέλουν η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα και να ξεκινήσει να γράφει μια επιτυχημένη ιστορία ως μια ευημερούσα χώρα της ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος Οικονομίας.
Τέλος, ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι το ΔNT θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, στη βάση μιας «λογικής προσέγγισης». Όπως είπε, αυτό είναι το καλύτερο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη και το ΔΝΤ. «Θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας σε αυτό. Το πνεύμα συνεργασίας είναι πολύ πιο εποικοδομητικό από όλες τις πλευρές και για αυτό είμαι βέβαιος ότι θα επιτευχθεί», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.