Στις «Συμπληγάδες» των Θεσμών η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο: Τι θα γίνει με το χρέος
Έξοδος από το Μνημόνιο | Ειδήσεις: Διάσταση απόψεων φαίνεται πως υπάρχει στους κόλπους των δανειστών, αναφορικά με το πώς η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στα τέλη Αυγούστου του 2018 την καθαρή έξοδό της από τα προγράμματα στήριξης.
Τη στιγμή που οι Θεσμοί στέλνουν μήνυμα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διαδικασίες για το κλείσιμο των συνολικά 88 προαπαιτουμένων που οδηγούν στο κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά και για την άμεση κατάρτιση του σχεδίου ανάπτυξης, όλα δείχνουν πως οι εταίροι νέο παιχνίδι καθυστερήσεων σε βάρος της χώρας μας.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι και αυτή τη στιγμή, από τα 88 προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί μόνο τα 12.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης θα χρειαστεί περαιτέρω διαβούλευση και διαπραγμάτευση της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, καθώς ορισμένα από τα μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση δεν φαίνεται να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των εταίρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένονται εκτενείς συζητήσεις σε «καυτά» κεφάλαια της ελληνικής οικονομίας, όπως, για παράδειγμα, οι αλλαγές σε εργασιακά, μισθολογικά, συντάξεις και σε κάποιες μεταρρυθμίσεις.
Κρίσιμης σημασίας, ωστόσο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, είναι η πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η απελευθέρωση της αγοράς αερίου, οι ανοικτές αποκρατικοποιήσεις και ο επανυπολογισμός αλλά και η πληρωμή των εκκρεμών συντάξεων.
«Κλειδί» για τις εξελίξεις το ελληνικό χρέος
Ταυτόχρονα, οι δανειστές φαίνεται να εκτιμούν πως η μορφή της εξόδου της Ελλάδας από τις αγορές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) έχει προτείνει την επιβολή πλαφόν 1,5% επί του ΑΕΠ στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας τα επόμενα χρόνια είναι χαμηλότερος από το 3,25%.
Από την άλλη πλευρά το γαλλικό σχέδιο Μακρόν προβλέπει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατά 18 δισ. ευρώ. Παράλληλα, κρίσιμη θα πρέπει να θεωρείται, ως προς το ζήτημα αυτό, και η αντίδραση του ΔΝΤ.
Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί με γοργά βήματα προς το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να εκτιμούν πως η ολοκλήρωσή της αναμένεται λάβει χώρα κατά την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup, στις 12 Ιουλίου.
Διαβάστε επίσης: