Πως σχεδιάζουν να στηρίξουν τα ασφαλιστικά ταμεία

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το πώς θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση που εφαρμοστεί ένα «κούρεμα» 50% στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη συμφωνία του Ιουλίου υπήρχε η πρόβλεψη τα ταμεία να συμμετέχουν στην ανταλλαγή του ελληνικού χρέους χωρίς «κούρεμα» 21%, αν και τα περισσότερα ταμεία είχαν δεχτεί τις απώλειες αυτές με δεδομένο ότι στην δευτερογενή αγορά τα ομόλογα είχαν μικρότερη αξία (στο 50% της ονομαστικής τους τιμής) και την θέση τους θα έπαιρναν ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους.

Στην περίπτωση όμως που εφαρμοστεί μια αναδιάρθρωση ύψους 50% στο ελληνικό χρέος, η περιουσία των ταμείων θα μειωθεί αισθητά. Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ταμεία ανέρχεται στα 7 δισ. ευρώ.

Επίσης 14 δισ. ευρώ είναι δεσμευμένα στην ΤτΕ και το μεγαλύτερο τους μέρος έχει επενδυθεί σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ενώ 1 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις τους σε άλλες τράπεζες.

Εφόσον τα ταμεία συμπεριληφθούν στο «κούρεμα», τότε σε αντίθεση με τις τράπεζες που έχουν επιλογές επανακεφαλαιοποίησης , θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο έκτακτης επιχορήγησης τους από κρατικά κεφάλαια , όπως από φορολογικά έσοδα ή άλλα έσοδα.

Κυβερνητικά στελέχη μιλώντας στην εφημερίδα «Ημερησία» τόνιζαν πως θα εκπονηθεί ένα έκτακτο πρόγραμμα επιχορηγήσεων για τα ταμεία, ενώ απέκλεισαν στο στάδιο αυτό να γίνουν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Πηγή: www.newscode.gr