Πόσο θα επηρεαστούν ταμεία και αποθεματικά από ένα μεγάλο «κούρεμα»

Ποιος επηρεάζεται και πόσο από ένα πιθανό μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αύριο το βράδυ, στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής;

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις – αποτιμήσεις που γίνονται, κατ’ αρχήν δεν επηρεάζονται οι καταθέσεις, αφού το haircut υποτίθεται ότι γίνεται για να ενισχυθούν, πέραν όλων των άλλων, κεφαλαιακά οι τράπεζες και να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή στρέβλωση.

Αντιθέτως, επηρεάζονται τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αποτελούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με μια πρώτη αποτίμηση, το κόστος από ένα haircut της τάξης του 50% θα μπορούσε να φτάσει στα περίπου 11 δισ. ευρώ.

Το ποσό θεωρείται και είναι μεγάλο, αλλά εκτιμάται ότι θα ήταν και διαχειρίσιμο, παράλληλα.

Πολύ μικρότερη θα είναι η επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών εταιριών, που επίσης έχουν αρκετά ομόλογα του δημοσίου στην κατοχή τους.

Εκεί, η επίπτωση υπολογίζεται στο περίπου 1 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, δεν έχει προσδιορισθεί ακριβώς το κόστος στα Ομολογιακά Αμοιβαία Κεφάλαια, όπου όπως γίνεται εύκολα κατανοητό και από την ονομασία τους, επενδύουν μόνο σε τίτλους του δημοσίου.

Παράγοντες της αγοράς, ωστόσο, εκτιμούν ότι εκεί το «κούρεμα» έχει ήδη επέλθει μέσω της αγοράς, οπότε δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, απομένει να αποδειχθούν στην πράξη, καθώς, προς το παρόν δεν συνιστούν τίποτα άλλο παρά θεωρητικές αποτιμήσεις ενός ενδεχόμενου κινδύνου.

Από αύριο, όλα αυτά όμως θα πρέπει να απαντηθούν πάνω στη διαχείριση, που θα αποτελέσει και το δυσκολότερο κομμάτι αυτής της διαδικασίας.

Πηγή: www.newscode.gr