Κλείσιμο της αξιολόγησης μέσα σε δέκα ημέρες θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί
Η φράση «εάν χρειαστεί», όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος, επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο μετά την πρώτη συμμετοχή του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στο συμβούλιο, ενώ στο παρασκήνιο, οι μεγάλες αποστάσεις ανάμεσα στην ευρωζώνη και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παραμένουν.
Την ίδια ώρα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ έστειλε τρία μηνύματα χτυπώντας εμμέσως ισάριθμα καμπανάκια.
Η πρώτη παρατήρηση της ΕΚΤ είναι πως χρειάζεται ταχύτατη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Υπάρχει ακόμα δρόμος, ανέφερε ο Κερέ, αναδεικνύοντας ιδιαιτέρως τις παραμέτρους διευθέτησης των κόκκινων δανείων και επιτάχυνσης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Το δεύτερο μήνυμα αφορά τη μεταμνημονιακή περίοδο. Επί της ουσίας, εάν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην «καθαρή έξοδο», υπό την έννοια ότι δεν θα υπάρχει στη συνέχεια κάποιας μορφής επίσημο πρόγραμμα, από τις 21 Αυγούστου, την επομένη της λήξης του προγράμματος, η Ελλάδα θα είναι «μόνη» έναντι των αγορών. «Η συζήτηση η οποία γίνεται σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές από τις 21 Αυγούστου θα γίνεται ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αγορές» είπε ο Κερέ.
Από τις 21 Αυγούστου η Ελλάδα χάνει την πρόσβαση στη φθηνή χρηματοδότηση από την ΕΚΤ – µέσω της απώλειας του waiver – αλλά και το δίχτυ ασφαλείας που υπάρχει σήμερα. Η απώλεια του waiver – της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως ενεχύρων για την πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό – μπορεί στην απλούστερη εκδοχή να σημάνει ακριβότερο κόστος για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα κατευθυνθούν στον ELA.
Σε µια εκδοχή έντονων αναταράξεων στις αγορές ή κυβερνητικών παλινδρομήσεων στο εσωτερικό στη συνέχεια, μπορεί να επιφέρει ισχυρούς κλυδωνισμούς στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Το τρίτο μήνυμα της ΕΚΤ αποκρυσταλλώνει τις θέσεις της έναντι των συζητήσεων για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί «ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα για το χρέος», με τον Κερέ να τονίζει ότι το μέγεθος της παρέμβασης, η αυτοματοποιημένη διαδικασία και η εμπροσθοβαρής εφαρμογή θα συμβάλουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας έναντι των αγορών.
Στο σημείο αυτό, αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα. Η Γερμανία έχει καταστήσει απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με εμπροσθοβαρή εφαρμογή μέτρων ή αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για το μέλλον. Στο μέτωπο αυτό, ήδη η Κομισιόν έχει κάνει βήματα πίσω έναντι των αρχικών της θέσεων.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr