Τουρκία: Τακτική πλήρους αποδόμησης από τους ισχυρούς

Ισχυρότατες πιέσεις δέχεται η τουρκική οικονομία καθώς η γειτονική χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητική συγκυρία η οποία την καθιστά ελκυστική για τα κερδοσκοπικά funds που ήδη εξαπολύουν έναν κερδοφόρο πόλεμο ενάντια σε κάθε τι τουρκικό το οποίο διαπραγματεύεται χρηματιστηριακά.

Τουρκία: Τακτική πλήρους αποδόμησης από τους ισχυρούς
2'

Ο οίκος S&P οδήγησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα της επενδυτικής κερδοσκοπίας ανοίγοντας το δρόμο για την έξοδο των μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων από τη χώρα, καθώς δεσμεύονται από τα καταστατικά τους για αποχή από οποιαδήποτε επένδυση σε non investment grade χώρες. Ο δρόμος των υποβαθμίσεων φαίνεται ότι δεν θα ολοκληρωθεί εδώ, καθώς στις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν και οι δυο ακόμα οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η τουρκική λίρα σημειώνει συνεχή ιστορικά χαμηλά, ο πληθωρισμός βρίσκεται για μήνες σε διψήφιο ποσοστό και τα λίγα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας μειώνονται με δραματικούς ρυθμούς καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκαστικά επιχειρεί να ανακόψει τους κερδοσκόπους. Το παρελθόν διδάσκει ότι αυτή η στρατηγική έχει ολέθρια αποτελέσματα και αυτό στρώνει το χαλί για την πλήρη κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας.

Μια οικονομία η οποία μπορεί να εντυπωσιάζει ακόμα και το ΔΝΤ για την ισχυρή ανάπτυξή της, αλλά τα ελλείμματα είναι τεράστια και η πιστωτική επέκταση έχει «χτυπήσει» κόκκινο εδώ και πολλά τρίμηνα.

Η πίεση από την πτώση της τουρκικής λίρας, την έξοδο των κεφαλαίων και την αύξηση των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε μια εκρηκτική κατάσταση.

Το κλίμα αναμένεται να παραμείνει εκρηκτικό μέχρι και τις εκλογές, ενώ κανείς δεν είναι σίγουρος τι θα ακολουθήσει την επομένη των εκλογών, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η στάση της Τουρκίας θα γίνει ακόμα πιο σκληρή μετά από τις εκλογές.

Όλα δείχνουν ότι οι ισχυρές χώρες έχουν αποφασίσει να οδηγήσουν τη χώρα σε μια παρατεταμένη οικονομική κατάρρευση, ώστε να πλήξουν τον Ερντογάν και να αυξήσουν τη δυσαρέσκεια των Τούρκων προς το πρόσωπό του.

Αν το καταφέρουν, ο Ερντογάν θα αποτελέσει παρελθόν και η Τουρκία θα μπει σε μια νέα πραγματικότητα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή