Ποιες οι επιπτώσεις από το «κούρεμα» στα ασφαλιστικά ταμεία
Το 1 δισ. ευρώ θα αγγίξουν οι απώλειες ετησίως...
Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της Συνόδου των Βρυξελλών, ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα ασφαλιστικά ταμεία είναι μεγάλοι και θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις οι επιπτώσεις και οι απώλειες από το «κούρεμα» υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί για την καταβολή των συντάξεων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς το ήμισυ της δαπάνης αντλείται από την κρατική επιχορήγηση.
Απώλεια τοκομεριδίων
Μια από τις άμεσες επιπτώσεις του «κουρέματος» των ομολόγων είναι η απώλεια των τοκομεριδίων που εισρέουν κάθε χρόνο ή κάθε μήνα στα ταμεία. Σε βάθος 20 ετών τα ταμεία θα ζημιωθούν κατά 11 δις ευρώ, με δεδομένο ότι σήμερα κατέχουν ομόλογα αξίας 22 δις ευρώ. Θα έχουν δηλαδή απώλειες σε ετήσια βάση, 1 δις ευρώ.
Ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία κυρίως αυτά με τα περισσότερα ομόλογα ζήτησαν να πάρουν πίσω τις καταθέσεις τους από την τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενα πρόβλημα ρευστότητας.
Μείωση ασφαλιστικών εισφορών
Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει περιορισμό των δαπανών και κυρίως μείωση μισθοδοτικών εξόδων, που συνεπάγεται μείωση προσωπικού, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών, λόγω μείωσης των μισθών.
Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μειώσεις μισθών, αλλά και μείωση του προσωπικού, δηλαδή απολύσεις.
Τα εναλλακτικά σενάρια
Το οικονομικό επιτελείο έχει στα σκαριά μια σειρά μέτρων που ενδεχομένως να εφαρμόσει, προκειμένου να μη τεθούν σε κίνδυνο οι συντάξεις αν τα ταμεία ζημιωθούν δραματικά από το κούρεμα των ομολόγων τους.
Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο σύμφωνα με πληροφορίες για νέα παρακράτηση σε μισθούς και συντάξεις, ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και περαιτέρω μείωση επικουρικών και εφάπαξ.
Οι περικοπές μπορεί να εφαρμοστούν σε ώρα ανάγκης, καθώς ο υπουργός Οικονομικών και ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσαν ότι θα ενισχυθούν τα ταμεία με κάθε τρόπο.
Τα ταμεία που κινδυνεύουν περισσότερο γιατί στο χαρτοφυλάκιο τους έχουν και τα περισσότερα ομόλογα είναι το ταμείο των επιστημόνων το οποίο έχει ομόλογα αξίας 5 δισ. , το IKA με 2,2 δισ., ο ΟΓΑ με 1,12 δισ. το ΤΕΑΔΥ, με 1,23 δισ. ευρώ και επικουρικό του ιδιωτικού τομέα. Τα ταμεία επικούρησης και πρόνοιας διατρέχουν σοβαρότερους, αφού το κράτος εγγυάται μόνο τις κύριες συντάξεις.