Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι κατέληξαν σε συμφωνία την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου που για πολλούς θεωρείται η «τελευταία ευκαιρία» για να την Ελλάδα για να μπορέσει να μείνει στο στενό πυρήνα του ευρώ.

Τι κερδίζει και τι χάνει η Ελλάδα
2'

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής δεν έχουν γίνει ακόμα όλες γνωστές , ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνέντευξη Τύπου μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, άφησε να εννοηθεί πως πολλά σημεία της θα ξεκαθαρίσουν τις επόμενες εβδομάδες στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας.

Στόχος της κυβέρνησης είναι οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό «κούρεμα» να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2011 και η Ελλάδα να λάβει το «νέο» πακέτο στήριξης των 130 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2012 και μετά.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2011 έτσι ώστε να «πιάσει» τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, ενώ σε εφαρμογή θα πρέπει να μπουν τα αυστηρότερα μέτρα του µεσοπρόθεσµου προγράµµατος που ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί αλλά και νέα μέτρα που θα ληφθούν αν ο προϋπολογισμός πέσει έξω λόγω της μεγάλης ύφεσης που προβλέπει και η τρόικα.

Η Ελλάδα βάσει της νέας συμφωνίας θα πρέπει να αναλάβει εξ' ολοκλήρου την διαχείριση των ελλειμμάτων της καθώς η ΕΕ ανέλαβε την ρύθμιση της διαχείρισης του χρέους. Στο εξής το κράτος θα πρέπει να λειτουργεί με την λογική ότι οι δαπάνες δεν θα ξεπερνούν τα έσοδα , θα πετύχει δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα από το 2012 και μετά.

Τι προβλέπεται από την συμφωνία:

- Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αφορά το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους ιδιώτες - δηλαδή τα 200 δισ. ευρώ περίπου που κατέχουν ιδιώτες θα γίνουν 100 δισ. ευρώ. Το «κούρεμα» δεν αφορά τα 150 δισ. ευρώ χρέους που αφορά στα δάνεια από τρόικα, έντοκα γραμμάτια και τιτλοποιημένα ομόλογα.

- Συνολικά το νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι 130 δισ. ευρώ για τη διετία 2012 - 2014. Τα 100 δισ. ευρώ που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψουν τις ανάγκες της χώρας και την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ τα υπόλοιπα 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη διασφάλιση συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο PSI

- Στόχος της συμφωνίας είναι να επιτευχθεί μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

- Το haircut της τάξης του 50% περιορίζει τις πληρωμές για τόκους κατά 2% με 2,5% του ΑΕΠ ή 4,5 δισ. ευρώ ετησίως. Έως το τέλος της δεκαετίας η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να ξεπεράσει και τα 30 δισ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή