Επιστρέφει ο «τρόμος» στην Ευρωζώνη: «Γκρεμίζονται» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Η Ευρωζώνη είναι και πάλι ανοχύρωτη
Οι αγορές ζουν ημέρες προ των μνημονίων και της Τρόικας για την Ευρωζώνη, τότε που Ιρλανδία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία δέχονταν επίθεση η μια μετά την άλλη οδηγώντας στην αποδοχή σκληρών μέτρων νομισματικής πολιτικής και στην είσοδο σε μια νέα εποχή για την οικονομική πολιτική σε όλες αυτές τις χώρες.
Επτά χρόνια μετά, τρισεκατομμύρια ευρώ στήριξης από την ΕΚΤ, ισχυρή άνοδος για τις μετοχές και ξαφνικά ο κίνδυνος εμφανίζεται και πάλι μέσα από την πολιτική.
Η επιλογή σκληρών οικονομικών μέτρων, σε συνδυασμό με γεωπολιτικά γεγονότα που αύξησαν τις μεταναστευτικές ροές, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι, σε συντριπτική πλειοψηφία, έγιναν αντι-ευρωπαϊστές και αντι-Γερμανοί, αδιαφορώντας για τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει μια τέτοια εξέλιξη.
Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ με τις αγορές ομολόγων και τα μηδενικά επιτόκια, επέτρεψε την αθρόα εισροή κεφαλαίων στις αγορές ομολόγων και μετοχών της Ευρωζώνης. Η κίνηση αυτή οδήγησε στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου, αλλά στην πραγματικότητα μετέφερε το πρόβλημα στο μέλλον. Και σήμερα, είναι πολύ πιθανό, αυτό το μέλλον να μας έχει χτυπήσει την πόρτα.
Η τελευταία εκλογική αναμέτρηση στην Ιταλία, προκάλεσε τρόμο στην ΕΕ και στις αγορές. Συζητήσεις επί συζητήσεων, οδηγίες, ευχολόγια και πιέσεις από κάθε πλευρά της ΕΕ. Από την άλλη, οι επενδυτές ξεπουλάνε τα πάντα, συμπαρασύροντας μετοχές, ομόλογα, ευρώ και κάνοντας τον κίνδυνο ενός νέου ντόμινο, πιο πιθανό από ποτέ.
Η Ευρωζώνη είναι και πάλι ανοχύρωτη. Επτά χρόνια προσπαθειών, μνημονίων, πολιτικών λιτότητας και τελικά το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.Η Ευρωζώνη και ο τραπεζικός κλάδος παραμένουν αυτό που ήταν και στο ξεκίνημα της κρίσης: ένα μικρόβιο που αντιμετωπίστηκε λάθος και πλέον μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη.
Φυσικά οι πιέσεις προς άλλες χώρες και κυρίως τη Γαλλία και την Ισπανία, έρχονται σαν αποτέλεσμα της τεράστιας έκθεσης των τραπεζών στο ιταλικό χρέος. Οι τράπεζες: UniCredit (πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκε «επιτυχώς), Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Monte dei PaschiBPER Banca, Banca Carige, BNP Paribas, Dexia είναι οι πλέον εκτεθειμένες και μάλιστα σε βαθμό κατά τον οποία τα τελευταία stress tests δεν είχαν καν συμπεριλάβει.
Με απλά λόγια, αυτή τη στιγμή, οι ιταλικές τράπεζες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μηδενισμού όλων των κεφαλαίων τους από την έκθεση στο ιταλικό χρέος.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς φαίνεται ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται σε νέα πολιτική και οικονομική κρίση και όλες οι προσπάθειες των τελευταίων ετών, απειλούνται με κατάρρευση γρηγορότερα και από το κραχ του 2008 στην Αμερική.