Τριπλή παράταση για δασικούς χάρτες

Παράταση για δύο χρόνια στην εξαγορά εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια.

ΟΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Διετή παράταση στη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων δασικού χαρακτήρα για γεωργική καλλιέργεια, δίμηνη «ανάσα» για να υποβάλλουν αντιρρήσεις σε 16 περιοχές που η ανάρτηση των δασικών χαρτών έγινε στο διάστημα Οκτώβριος 2017 – Μάρτιος 2018 και η προθεσμία έληγε σήμερα (30/05), αλλά και μια ακόμα περίοδος χάριτος για περισσότερους από 50 ασυνεπείς ΟΤΑ, που δεν κατέθεσαν τις οικιστικές πυκνώσεις και τα όρια οικισμού, να το κάνουν έως τις 16 Ιουλίου, είναι μερικά από όσα ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Μέλημα του ΥΠΕΝ είναι η διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων και αυτό γιατί περισσότεροι από 32.000 αγρότες δεν έχουν προχωρήσει στην υποβολή αντιρρήσεων και συνεπώς δεν τακτοποίησαν είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω έγκρισης επέμβασης τις επιλέξιμες γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται σε δασικές περιοχές. Αποτέλεσμα αυτού, να καθίσταται απαραίτητη η παράταση έως τις 8 Αυγούστου 2020 για τη δυνατότητα εξαγοράς έκτασης.

Πονοκέφαλο στο υπουργείο προκαλεί και η ασυνέπεια των παραπάνω από 50 δήμων που δεν κατέθεσαν τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών (15 Μαΐου). Η παράταση έως τις 16 Ιουλίου κρίνεται απαραίτητη γιατί αφενός θα διασφαλίσει στους πολίτες την άδικη ταλαιπωρία καθώς δεν θα προβούν σε αντιρρήσεις για εκτάσεις που βρίσκονται εντός πυκνώσεων, αλλά και θα σώσει χρόνο στην ομάδα που φτιάχνει το σχετικό νόμο να δουλέψει με όλα τα εργαλεία. Υπενθυμίζεται πως αναμένεται να έχει κατατεθεί και να έχει τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τον Αύγουστο.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι τίθεται όριο στην εξέταση από τις ΕΠΕΑ αντιρρήσεων που υποβλήθηκαν έως 25.9.17 έως και 12 μήνες μετά την κύρωση του δασικού χάρτη, προκειμένου να δεσμευτούν οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας στην εξέταση των αντιρρήσεων που εκκρεμούν από το 2017, επιλύοντας και τα δικά τους θέματα χρηματοδότησης των επιτροπών.

Η παράταση έως τις 31 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών, για όλους τους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν από τον Οκτώβριο 2017 έως τον Μάρτιο 2018, αφορά στις περιοχές: Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Μυτιλήνη, Κιλκίς, Θάσος, Χανιά, Σέρρες, Ζάκυνθος, Ημαθία, Χίος, και Αν. Αττική.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2018: Στο «κόκκινο» η αγωνία των υποψηφίων - Το πρόγραμμα, οι εισακτέοι και οι βάσεις

Σχετικές ειδήσεις