Συνέδριο OEE - Παυλόπουλος: Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, να τηρήσει και η ΕΕ τις δικές της
Η επόμενη μέρα για την Ελληνική Οικονομία μετά το τρίτο Μνημόνιο, το νέο παραγωγικό μοντέλο για την χώρα, ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για τους καλύτερους δυνατούς όρους χρηματοδότησής της είναι τα βασικά ερωτήματα, στα οποία κλήθηκε να απαντήσει το Διεθνές Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ανοίγοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, ο κ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε ότι: «Σήμερα είναι ομολογημένο το γεγονός ότι το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι ένα μεμονωμένο πρόβλημα και αυτό άργησε να το καταλάβουν αρκετοί από τους εταίρους μας. Η τύχη μας είναι κοινή στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Το μέγιστο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα είναι η «βόμβα» χρέους που απειλεί όλες τις χώρες παγκοσμίως αλλά και το σύνολο των χωρών της Ευρωζώνης», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο καπιταλισμός απαιτεί ελευθερία και φιλελεύθερη αντίληψη, όχι αναρχία. Και αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε: Την ανεξέλεγκτη δράση των αγορών», σημέιωσε ο κ. Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ότι ακόμη και σήμερα η Ευρωζώνη δεν έχει τα απαραίτητα όπλα, για να αντιμετωπίσει ακραίες καταστάσεις.
Για το έλλειμμα: Ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για «λανθασμένους χειρισμούς και αναφέρθηκε στην αποτυχημένη εφαρμογή των πολιτικών αυστηρής λιτότητας, καθώς δεν ελήφθησαν», όπως είπε υπ' όψιν οι δυσμενείς συνέπειες που θα είχε η ύφεση τόσο σε χώρες που τελούσαν ύπο το Μνημόνιο, όπως η Ελλάδα, αλλά και σε χώρες που δεν βρίσκονταν σε πρόγραμμα προσαρμογής.
«Δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωζώνη χωρίς Αλληλεγγύη. Η Αρχή της Αλληλεγγύης είναι στοιχειώδης υποχρέωση και όχι ένας απλός αξιακός κανόνας. Οι Έλληνες τηρούμε τις υποχρεώσεις μας, αλλά θα λέμε δυνάτα τη γνώμη μας. Θα πρέπει, λοιπόν, και οι εταίροι μας να τηρούν τις δικές τους υποχρεώσεις», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος.
Στηλίτευσε, εξάλλου, τη λειτουργία τη μη θεσμοθετημένων οργάνων, όπως το ECOFIN και το Eurogroup, τονίζοντας πως είναι αδιανόητο να λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχει έλεγχος νομιμότητας και δημοκρατικότητας επ' αυτών που αποφασίζουν.
Χαρακτήρισε ως ατέλεια τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), «ο οποίος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις στρεβλώσεις που προκάλεσε η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο δεν διέθετε την απαραίτητη τεχνογνωσία, για να αντιμετωπίσει το ελληνικό πρόβλημα».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Παυλόπουλος είπε - μεταξύ άλλων: «Εμείς οι Έλληνες θα αγωνιστούμε για την Ευρωζώνη, γιατί ήμαστε οι πρώτοι που υποστήκαμε τις συνέπειες της κρίσης. Θα τηρήσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας στο ακέραιο. Το έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και με μεγάλες θυσίες από πλευράς του ελληνικού λαού. Θα πρέπει, το επαναλαμβάνω, και οι εταίροι να τηρήσουν τις δικές τους, αρχής γενομένης με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση».
Στο συνέδριο συμμετείχαν
- ο επικεφαλής της αποστολής των Θεσμών για το 3ο πρόγραμμα, Ντέκλαν Κοστέλο
- ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος,
- υψηλόβαθμα στελέχη των κεντρικών τραπεζών Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Κύπρου (χωρών, που βγήκαν από τα μνημόνια),
- ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Rolf Strauch, και πολλοί άλλοι διακεκριμένοι οικονομολόγοι και αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.